10 November 2016

Deelname oriënteringsproef Columbus wordt veralgemeend

 

 

Tijdens het tweede trimester van dit schooljaar wordt de oriënteringsproef Columbus beschikbaar voor alle jongeren van het laatste jaar van het secundair onderwijs. Vorig jaar was er al een eerste testafname. Columbus is een belangrijk instrument om jongeren te begeleiden bij hun studiekeuze naar het hoger onderwijs.

 

Om de studiekeuze van jongeren te versterken wordt het oriënteringsinstrument Columbus ontwikkeld. Dit instrument past binnen een volledig traject om leerlingen kwalitatief te begeleiden bij hun studiekeuze naar het hoger onderwijs. Het is voor het eerst in Vlaanderen dat er zo’n veelzijdig instrument is dat los staat van één bepaalde universiteit of hogeschool.

 

Bij de afname van Columbus komen verschillende belangrijke onderdelen van de studiekeuze samen: studievaardigheden, motivatie, interesse, wiskunde, taal en redeneren. Vorig schooljaar vond de eerste afname plaats.

 

Deelname wordt uitgebreid

 

De deelname aan Columbus wordt dit schooljaar veralgemeend. Tijdens het tweede trimester zullen alle leerlingen van het laatste jaar van het secundair onderwijs de kans krijgen om de test af te leggen. De leerlingen krijgen vervolgens feedback over hun studiekeuzemogelijkheden. Om die feedback te kunnen programmeren was de testafname vorig schooljaar belangrijk.

 

Uiteindelijk moet Columbus een instrument worden dat scholen kunnen inzetten in de twee laatste jaren van het secundair onderwijs. Daarom gebeurt er dit jaar, naast de openstelling voor alle laatstejaars, ook een nieuwe testafname van verschillende modules van Columbus bij leerlingen in het voorlaatste jaar van het secundair onderwijs. Vanuit die testafname kunnen in de toekomst dan ook die voorlaatstejaars feedback krijgen, aangepast aan hun profiel.

 

Columbus wordt zeer breed opengesteld om zoveel mogelijk scholen de kans te bieden met het instrument aan de slag te gaan. Maar ook voor de verdere ontwikkeling blijft het belangrijk om alle mogelijk data te verzamelen voor de validering van het instrument.

 

Draaiboek voor scholen

 

Scholen krijgen deze maand van de Vlaamse Onderwijsraad een draaiboek. Op die manier beschikken de scholen over de nodige handvatten om met Columbus binnen het schooleigen traject van onderwijsloopbaanbegeleiding aan de slag te gaan. De ontwikkeling van het draaiboek loopt parallel met de ontwikkeling van Columbus als instrument.

 

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits: “Dit schooljaar krijgen alle leerlingen uit het laatste jaar van het secundair onderwijs de kans om de oriënteringsproef Columbus af te leggen. De ontwikkeling van Columbus is een belangrijke schakel in de versterking van de studiekeuze van leerlingen richting het hoger onderwijs. Door hen bewust te maken van hun capaciteiten willen we ervoor zorgen dat ze met meer succes de stap zetten naar een hoger diploma.”

 

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream