2 February 2018

Nieuwe opleiding aan de Thomas More Mechelen: bachelor in de toegepaste architectuur

 

Op initiatief van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits heeft de Vlaamse Regering vandaag de professionele bachelor ‘toegepaste architectuur’ aan de Thomas More goedgekeurd. Vanaf volgend academiejaar kunnen studenten deze opleiding in Mechelen volgen. Voor minister Crevits is deze beslissing goed nieuws. De bouwsector heeft nood aan talentvolle jongeren die praktijk met theorie combineren. En wie weet, met de enorme inhaalbeweging voor de vernieuwing en modernisering van scholengebouwen in Vlaanderen en Brussel, staan ze binnenkort als onmisbare pijler mee te werken op een werf van een nieuwe basis of secundaire school.

De Vlaamse Regering heeft vandaag de professionele bachelor ‘toegepaste architectuur’ aan de Thomas More goedgekeurd. De opleiding bachelor in de toegepaste architectuur bedraagt 180 studiepunten. Momenteel wordt deze studie in Vlaanderen alleen aan de Hogeschool West-Vlaanderen aangeboden. Daar volgen bijna 350 studenten deze opleiding.

De bouwwereld is vandaag een complex en dynamisch geheel van mensen uit verschillende disciplines en sectoren. Een toegepast architect is de schakel tussen bouwheer, architect en aannemer. De focus van deze opleiding ligt op de praktische kant. De studenten leren er om de modernste computermodellen en tekenprogramma’s uit de architectuur en bouwwereld te gebruiken, te lezen, te begrijpen én praktisch te interpreteren. Daarnaast ervaren ze hoe virtueel bouwen de efficiëntie en duurzaamheid van de bouw verhoogt en hoe technische problemen te detecteren lang voor de eerste graafmachine ter plaatse is.

Een nieuwe opleiding erkennen in het hoger onderwijs gebeurt niet zomaar. Hiervoor moet eerst een onderbouwde aanvraag ingediend worden bij de Commissie Hoger Onderwijs. Na een positief oordeel dient de hogeschool de opleiding te toetsen bij de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO). Hiervoor wordt een commissie van deskundigen samengesteld die zich buigen over de kwaliteit. Na twee positieve oordelen, besluit de Vlaamse Regering om een nieuwe opleiding formeel te erkennen.

 

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits: “Momenteel bestaat er nog maar één opleiding in Vlaanderen die een professionele bachelor toegepaste architectuur aanbiedt. Vanaf volgend academiejaar zijn dit er twee. Dat is goed nieuws, niet alleen voor de student met een passie voor de bouw maar ook voor de sector die nood heeft aan talentvolle studenten met een gedegen praktische en theoretische achtergrond.”

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream