11 November 2018

100 jaar wapenstilstand

 

“Maar ergens was een veer gesprongen, en dat wisten de zwijgend toekijkende soldaten die niet mee juichten: de intimiteit van de Europese sfeer was voorgoed geschonden. Wat naar binnen woei door de infernale gaten die de oorlog in het humanisme had geschoten, was de hitte van een morele leegte, van een braakland dat zich amper nog met nieuwe idealen liet bezaaien, omdat het overduidelijk was geworden hoezeer men zich daardoor had laten misleiden.”

Met deze weergaloze woorden beschrijft Stefan Hertmans, de onvolprezen auteur van Oorlog en terpentijn, de vreemde sfeer in de dagen na 11 november 1918. Zijn woorden verbeelden treffend de absurditeit van de ‘Groote Oorlog’ en de onuitwisbare littekens die WOI in onze contreien sloeg. Ze vormen meteen ook een prachtig pleidooi om die donkere bladzijden uit ons collectief geheugen wel om te slaan maar nooit te vergeten. 

De traditie om WOI en vooral Wapenstilstand op een passende manier te gedenken vindt dit weekend een hoogtepunt in de Westhoek met de herdenkingsplechtigheden rond 100 jaar Wapenstilstand. Het is de plek waar duizenden jongemannen van heinde en verre naartoe trokken en hun laatste rustplaats vonden, met hen de dromen en ambities van een hele generatie. 

De Menenpoort, waar sinds 1928 klokvast de ‘Last Post’ weerklinkt is als geen ander hét symbool van de waanzin van oorlog: een triomfboog naar klassiek ontwerp maar tegelijkertijd ‘memorial to the missing’ voor de vele duizenden vermiste en gemiste soldaten. Want een oorlog als deze kent geen winnaars, enkel verliezers. 

Dat is de universele vredesboodschap die we jongeren van alle generaties moeten blijven meegeven, via herdenkingsplechtigheden zoals vandaag, via onderwijs en herinneringseducatie zoals in Flanders Fields, maar vooral door zelf nooit te vergeten dat we enkel door verbinding en respectvol samenleven de gaten in ons humanisme kunnen dichten en ook op braakland terug klaprozen laten bloeien.

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream