25 January 2018

Van gegradueerde tot doctor: diploma automatisch erkend in België, Nederland en Luxemburg

 

België,  Nederland en Luxemburg gaan het niveau van elk diploma hoger onderwijs automatisch erkennen. Voor Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits is dit zeer goed nieuws en een goede stap vooruit naar meer administratieve vereenvoudiging. Vroeger moesten studenten lange en dure procedures doorlopen om hun diploma’s te laten erkennen in Nederland of Luxemburg. Met deze ondertekening wordt een hindernis weggewerkt om over de grens te gaan studeren of werken.

België,  Nederland en Luxemburg gaan het niveau van elk diploma hoger onderwijs automatisch erkennen. In 2015 werd al een akkoord  bereikt voor de erkenning van bachelor en master diploma’s. Nieuw is dat dit vanaf nu ook geldt voor graduaats- en doctoraatsdiploma’s.  De Benelux zal zo de enige regio zijn binnen Europa waar de automatische niveauerkenning van elk diploma hoger onderwijs een feit is. De drie landen lopen zo voorop in de Europese onderwijssamenwerking, waar automatische erkenning van diploma’s hoger onderwijs hoog op de agenda staat.

Door deze ondertekening krijg je als inwoner in de Benelux juridische zekerheid dat het niveau van je officieel erkende hoger onderwijsdiploma automatisch in het andere land wordt erkend. Tijdrovende en dure procedures worden hiermee ook afgeschaft. Een erkenningsprocedure kon in sommige gevallen tot maanden in beslag nemen met een kostprijs die kon oplopen tot enkele honderden euro’s per persoon. Ook voor overheden betekent dit een administratieve vereenvoudiging.

Het akkoord werd ondertekend door Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (Vlaamse regering), minister Jean-Claude Marcourt (regering van de Federatie Wallonië-Brussel), minister Isabelle Simonis (bevoegd voor sociale promotie in regering van de Federatie Wallonië-Brussel), minister  Harald Mollers (regering Duitstalige Gemeenschap), minister  Ingrid van Engelshoven (Nederlandse regering) en gedelegeerd minister Marc Hansen (Luxemburgse regering).

 

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits: “Voortaan  heb je als Vlaming de zekerheid dat het niveau van je officieel erkende hoger onderwijsdiploma automatisch ook in Nederland en Luxemburg wordt erkend. Met deze ondertekening wordt een belangrijke hindernis weggewerkt om over de grens te gaan studeren of te werken. Dit is een historische stap en een voorbeeld voor heel Europa. Vroeger moesten studenten lange en dure procedures doorlopen om hun diploma’s te laten erkennen.”

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream