8 Juillet 2013

Vlaams-Nederlands belang is groter dan concurrentie

 

De Nederlandse premier Mark Rutte en de Vlaamse minister-president Kris Peeters tijdens hun missie in Texas.

Het gezamenlijk belang voor Vlaanderen en Nederland om zich als één economische cluster te promoten, is groter dan de onderlinge concurrentie tussen bijvoorbeeld de havens van Antwerpen en Rotterdam. Dat was de voornaamste boodschap van Vlaams minister-president Kris Peeters en de Nederlandse minister-president Mark Rutte bij aanvang van de driedaagse missie in Houston, Texas.

Kris Peeters sprak tijdens zijn speech van een "historisch" moment. "Het is de eerste keer in de lange geschiedenis tussen Vlaanderen en Nederland dat er een gezamenlijke missie is. Dat daar meer dan negentig bedrijven aan deelnemen, is indrukwekkend", klonk het. "Het is fijn om zo veel mensen te zien die de komende dagen veel geld gaan verdienen", voegde zijn Nederlandse collega Rutte daar met de knipoog aan toe.
Peeters sprak ook van een natuurlijke alliantie. "Vlaanderen en Nederland hebben veel te bieden. We hebben open economieën voortgestuwd door de havens, we delen dezelfde taal, cultuur en geschiedenis. Die natuurlijke alliantie moest worden voortgezet in een gemeenschappelijke missie."

"Klein maar krachtig"
"Als je je vinger op de kaart legt, zie je Vlaanderen en Nederland niet meer", zei de Nederlandse minister-president Mark Rutte van zijn kant. "We zijn zo klein, maar we zijn ook zo krachtig met gezamenlijke sterktes in clusters als olie en gas, logistiek, slimme energienetten en havens." Rutte wees er nog op dat Texas de veertiende economie ter wereld is, wat ongeveer ook geldt voor Vlaanderen en Nederland samengeteld.

Gezonde concurrentie
"Het is juist dat we soms concurrenten zijn - concurrentie is ook gezond - maar we zijn hier vooral om onze gezamenlijke troeven te promoten", speechte Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits. Zij maakt samen met haar Nederlandse collega Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) ook deel uit van de handelsmissie.
De deelnemers aan de missie landden zondagmiddag in Houston. Het zwaartepunt ligt op maandag, met bedrijfsbezoeken aan onder meer ExxonMobil, Vopak en Katoen Natie, de ondertekening van een reeks contracten en overeenkomsten, en een ontmoeting met de Texaanse minister van Buitenlandse Zaken John Steel. Dinsdagnamiddag zit de missie erop.

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream