De Sint-Hubertusschool werd opgericht in 1904. De speelplaats ligt er nog altijd bij zoals ze 115 jaar geleden werd aangelegd. Het is bijgevolg de hoogste tijd dat ze een grondige metamorfose ondergaat.

De Vlaamse ministers Hilde Crevits (CD&V, Onderwijs), Sven Gatz (Open Vld, Jeugd) en Philippe Muyters (N-VA, Sport) lanceerden eind vorig jaar een oproep voor avontuurlijke en gedeelde speelplaatsen. Dat viel bij de ouderraad van de Sint-Hubertusschool duidelijk niet in dovemansoren. Ze richtte direct een werkgroep op. “Al enige tijd rijpte bij een aantal mensen binnen de Sint-Hubertusschool de idee om de oude speelplaats een moderner tintje te geven”, verduidelijkt interieurarchitecte Leen Scholiers uit Niel. “De oproep van de Vlaamse ministers vormde het gedroomde sein om de wagen aan het rollen te krijgen. Aan de leerlingen en leerkrachten van de school werd gevraagd allerhande ideeën over de aanleg van de speelplaats te formuleren en aan de hand daarvan kon het ontwerp vervolgens in een maquette worden uitgewerkt.”

“Stuk groener”
 De belangrijkste focus bestond eruit om op de vernieuwde speelplaats meer groen te krijgen. “Op de huidige speelplaats is er zo goed als geen groen te bespeuren. Ze bestaat voor 90% uit betonnen tegels en er is geen schaduw”, vertelt Leen Scholiers. “Door het uitbreken van 55% van de betonnen tegels zal de speelplaats er een stuk groener gaan uitzien. In de plaats komen er bomen, struiken en grassen. Een symbolische eerste boom werd inmiddels al aangeplant. Er komt ook een buitenklas in de vorm van een amfitheater en een podium voor muziek en dans. Leerlingen zullen er zich kunnen uitleven in allerhande sportdisciplines. Er komen een klimparcours, een basket- en voetbalveldje en zelfs een 120 meter lange Finse piste rond de kapel. Er zullen ook gezellige, rustige en schaduwrijke plekjes zijn. De uitgebroken tegels worden gerecycleerd voor het maken van bankjes en zithoekjes. De ontharding en groenaanleg staan gepland voor dit najaar. Het hele project moet klaar zijn tegen eind 2020.”

Chiro
 Schooldirecteur Jan Van Hoofstat voegt eraan toe dat de school haar speelplaats wil delen met de Chiro, de catechese, de buitenschoolse kinderopvang en de vakantiewerking. Vlaanderen geeft 15.000 euro subsidies aan dit project. De school won ook de actie Pimp Je Speelplaats en krijgt daarvoor nog eens 4.000 euro.

PAUL VAN ROY

Welkom bij CD&V. Onze websites maken gebruik van cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren. Lees onze Cookies Policy voor meer informatie. Ons cookiebeleid en deze voorkeuren gelden voor alle CD&V-websites. Door op 'Akkoord' te klikken, ga je akkoord met de geselecteerde cookies.