Nieuws

Minister Crevits trekt 1,4 miljoen euro uit voor de werking van het Vlaams Patiëntenplatform

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits voorziet ook voor dit jaar 1,4  miljoen euro voor de werking van het Vlaams Patiëntenplatform. Het Vlaams Patiëntenplatform vertegenwoordigt meer dan 125 patiëntenverenigingen om aan een betere levenskwaliteit van mensen met een chronische aandoening te bouwen. Samen met al hun leden geeft het Vlaams Patiëntenplatform een stem aan deze mensen en beschikken ze over veel informatie over leven met een chronische ziekte. Het Vlaams Patiëntenplatform formuleerde ook 5 strategische doelstellingen richting 2030.

Extra maatregelen voor kwaliteitsvolle stages in zorg en welzijn

Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Hilde Crevits kondigt extra maatregelen aan om de werking en kwaliteit van stages te bewaken en te versterken. Zo komt er een premie voor leerplekondersteuning voor organisaties in zorg en welzijn om studenten nog beter te kunnen begeleiden, een webpagina waar studenten terecht kunnen met hun klachten en een stagecharter.

72 kinderdagverblijven krijgen steun om ruimere openingsuren aan te bieden

72 kinderdagverblijven in de groepsopvang krijgen financiële steun om hun openingsuren te verruimen, zodat ouders die werken buiten de gebruikelijke openingsuren ook een beroep kunnen doen op kinderopvang. In totaal kent minister Crevits hiervoor 3.746.000 euro euro toe. 

1.646 kinderopvangplaatsen in 118 steden en gemeenten kunnen omschakelen naar inkomenstarief

Vlaams minister van Welzijn en Gezin Hilde Crevits maakt vandaag samen met agentschap Opgroeien bekend dat nog eens 1.646 plaatsen in de kinderopvang kunnen omschakelen naar plaatsen met de hoogste subsidie, waar ouders volgens hun inkomen kunnen betalen. Dankzij de extra maatregelen en investeringen zal in totaal meer dan 80% van de kinderopvangplaatsen in Vlaanderen nu met inkomenstarief werken.

Wereld Autisme Dag: Vlaams minister Hilde Crevits verlengt steun voor Vlaamse Vereniging Autisme

Vandaag is het Wereld Autisme Dag. Om het begrip voor en de kennis over autisme in de samenleving te vergroten, onderneemt de Vlaamse Vereniging Autisme (VVA) verschillende acties om een autismevriendelijke samenleving te creëren. Zo organiseren ze onder andere ‘inleefsessies autisme’ waarin deelnemers kunnen ervaren hoe mensen met autisme de wereld beleven, en er is het platform ‘Participate-autisme.be’ die gevalideerde, correcte en verstaanbare informatie over autismespectrumstoornissen samenbrengt. Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits trekt 180.000 euro uit om beide projecten nog te verbeteren en uit te breiden om zo nog meer mensen te bereiken.

Minister Crevits kent 2,8 miljoen euro investeringssteun toe voor nieuwbouw Psychiatrisch Verzorgingstehuis Multiversum in Boechout

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits kent een investeringssteun van 2,8 miljoen euro toe voor een nieuw onderkomen voor 20 personen met een complexe en langdurige psychische kwetsbaarheid voor het Psychiatrisch Verzorgingstehuis van de Zorggroep Multiversum in Boechout.

Vlaams parlement legt belangrijke rechten vast rond privacy en bezoek voor kinderen en jongeren in jeugdhulp

Het Vlaams parlement heeft het vernieuwde decreet van Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits rond de rechten van minderjarigen in de jeugdhulp goedgekeurd. Het decreet regelt afspraken rond privacy en contact met de familie, het recht op gezondheidszorg, vrije tijd en onderwijs, inspraak en participatie, bezoek en duidelijke regels voor fouillering, afzondering en fixatie Het decreet maakt heel duidelijk welke rechten kinderen en jongeren hebben als ze in de (residentiële) jeugdhulp begeleiding krijgen. Het decreet regelt de verhouding tussen de minderjarigen, hun ouders, de diensten en de voorzieningen die jeugdhulp aanbieden.

EU-visserijministers samen in Brugge voor informele gedachtewisseling over de toekomst van de visserij en de aquacultuur in de EU

De Vlaamse minister van Visserij nodigde op 24 en 25 maart 2024 haar EU-collega's uit voor een informele bijeenkomst van visserijministers in Brugge en Zeebrugge. Tijdens de bijeenkomst wisselden ze van gedachten over de toekomst van de visserij en aquacultuur in de EU. Beide sectoren zijn van strategisch belang voor het behoud van onze voedselzekerheid, maar staan ook voor veel uitdagingen die concrete acties op Europees niveau nodig maken. Zo willen de EU-visserijministers de bakens uitzetten voor de volgende beleidsperiode na de Europese verkiezingen in juni 2024.

134 meldingen over mogelijke onregelmatigheden in adoptiedossiers, minister Crevits wil voor elk dossier verheldering

In totaal hebben 134 mensen zich gemeld na de oproep aan mensen die met vragen zitten over hun adoptiedossier. Minister Crevits vraagt een screening van elk van deze adoptiedossiers. Wie wil kan ook persoonlijk in gesprek gaan over de mogelijkheden van bijkomend onderzoek in het land van herkomst. Er zal ook zorg en begeleiding geboden worden doorheen het hele traject.

Aantal klachten over woonzorgcentra licht gedaald in 2023

Vlamingen vinden hun weg naar de Woonzorglijn, dat blijkt uit het jaarverslag. In 2023 werden in totaal 2.030 oproepen geregistreerd. Er werden 1.504 vragen gesteld en de Woonzorglijn ontving 526 klachten. Het aantal klachten daalt hierdoor licht ten opzichte van 2022, toen het er 600 waren. Meer dan de helft van die klachten ging over de zorg en de kwaliteit van de zorg in woonzorgcentra. Voor 75% van de klachten gaf de Woonzorglijn een opdracht aan Zorginspectie om ter plaatse een onaangekondigd onderzoek uit te voeren. In iets minder dan de helft van de gevallen (46%) werden de klachten als gegrond beoordeeld