2 februari 2018

“De Wavertjeskrant is pure nostalgie”

 

Een halve eeuw geleden groeide de vraag naar degelijk opgeleide muzikanten. Het Mechelse conservatorium, dat al in 1842 werd opgericht, besliste om ook in Sint-Katelijne-Waver een afdeling op te richten zodat “de vulgaire muziek kan plaats ruimen voor opvoedende muziek, die de jeugd, het volk der toekomst, schoonmaakt”. De Katelijnse afdeling heeft inmiddels haar strepen verdiend en breidt binnenkort verder uit.

De Sint-Ceciliazaal in het Sint-Ursula-Instituut in deelgemeente Onze-Lieve-Vrouw-Waver is zaterdag en zondag het decor van een groots opgezette productie van de 150 leerlingen die de vijftigste verjaardag vieren van het stedelijk Conservatorium in Sint-Katelijne-Waver. “We zochten op wat in het oprichtingsjaar 1968 zoal gebeurde. De Fabeltjeskrant kwam toen voor het eerst op televisie”, zegt Evita Nossent (36) die samen met Isabel Leybaert (50) het schouwspel regisseert. “Dat is het startpunt, de insteek voor het vertellen van verhalen. Dat is wat we per slot van rekening doen met woord, muziek en dans.”

Zowel de dansers, muzikanten als woordkunstenaars komen uit eigen rangen, ook ex-studenten krijgen een rol. “Het wordt een spektakel dat zowel jongeren als ouderen kan smaken. Voor zij die in de jaren zestig en zeventig kind waren is het pure nostalgie, maar ook nu nog zijn kinderen gek van De Fabeltjeskrant. Vanaf volgende maand is een nieuwe reeks te bekijken op televisie”, vertelt Leybaert.

Directeur Tom Van den Eynde zegt dat de vraag naar muziekonderwijs groter wordt. “150 leerlingen in Katelijne is natuurlijk een mooi getal. Toch wordt het in de toekomst voor jongeren makkelijker en drempelverlagend om een muziekinstrument te leren bespelen. Minister van Onderwijs Hilde Crevits keurde een niveaudecreet goed. Het deeltijdse kunstonderwijs is nu voor het eerst verankerd in het departement onderwijs. Dat betekent concreet dat leerlingen een jaar eerder een muziekinstrument kunnen spelen, de leeftijd wordt verlaagd naar 8 jaar. Voor alle duidelijkheid: dit is een budgetneutrale maatregel zonder bijkomende financiële impulsen. We zullen dus erg creatief met onze eigen middelen moeten omspringen. De samenwerking met lokale muziekmaatschappijen wordt dus nog belangrijker, want naast het uitlenen van instrumenten zorgen ze ervoor dat onze leerlingen ook in de praktijk veel kunnen oefenen. Via de vzw Vrienden van het Conservatorium blijft het echter mogelijk om al vanaf de leeftijd van 6 notenleer te volgen én een instrument te leren spelen.”

De opvoeringen van De Wavertjeskrant vinden plaats zaterdag om 19.30u, zondag om 15u. Tickets kosten 5 euro en zijn te verkrijgen in het gemeentehuis, de bibliotheek, op het secretariaat van het museum of aan de kassa.

Erik Van Eycken

Inhoud ↑

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream