1 september 2017

“Meteen reageren als betalingen uitblijven”

 

Scholen binden de strijd aan tegen onbetaalde schoolfacturen.  

DIKSMUIDE. “Vroeger was de situatie op het vlak van niet-betaalde schoolrekeningen veel problematischer”, zegt directeur Sofie Boving van het Technisch Atheneum Diksmuide. “We gaan er dus op vooruit.” De school pikte in op het project ‘Samen tegen onbetaalde schoolfacturen’. “Als we zien dat de betaling van een factuur uitblijft, moeten we kort op de bal spelen. Er zijn altijd oplossingen.”

Sofie Boving is sinds februari directeur in het Technisch Atheneum Diksmuide. Op advies van de pedagogische begeleidingsdienst en van de scholengroep pikte ze in op het project ‘Samen tegen onbetaalde schoolfacturen’, een initiatief van minister van Onderwijs Hilde Crevits. “Vanuit mijn persoonlijke opleiding als economist interesseert mij dit in het bijzonder en vind ik kostenbeheersing en preventief actie ondernemen om wanbetaling te voorkomen, belangrijk”, zegt Sofie Boving.

Kosten lopen sterk uiteen

Het Technisch Atheneum Diksmuide was een van de tien geselecteerde West-Vlaamse scholen voor het project van de Vlaamse overheid. “Op een schoolpopulatie van zowat 220 leerlingen stellen we vast dat er tussen 5 en 10 % van de facturen niet of niet op tijd wordt betaald”, legt Sofie Boving uit. “Dit betekent niet dat onze school nu moet geassocieerd worden met een groot aantal wanbetalers, want dat is niet het geval.”

Het Technisch Atheneum Diksmuide is ook in het project gestapt om in samenspraak met het lerarenteam een betere kostenbeheersing te kunnen realiseren. “We moeten echter ook geen appels met peren vergelijken”, merkt Sofie Boving op. “De kosten lopen heel erg uiteen, want de algemeen vormende richtingen zoals handel of sociaal-technische wetenschappen vragen veel minder investeringen dan bijvoorbeeld een aantal beroepsgeoriënteerde richtingen. Voor leerlingen die een slagersopleiding volgen, ligt de factuur al snel 300 euro hoger. Soms beslissen ouders omwille van een dure opleiding dat hun kind maar een andere, goedkopere richting moet kiezen en ze maken daardoor soms ongewild de toekomstdroom van hun kind kapot.”

“Voor sommige gezinnen is de aankoop van een laptop of een dure messenset voor een koksopleiding een brug te ver”, gaat Sofie Boving verder. “Zoiets zou eigenlijk niet mogen, een leerling mag niet het kind van de rekening worden. De kostprijs van een opleiding mag geen belemmering voor de toekomst vormen.”

“Ik wil er de nadruk op leggen dat onze schoolpoort altijd openstaat voor mensen die twijfels hebben over de financiële haalbaarheid van een opleiding voor hun kind”, aldus Sofie Boving. “Wij zullen er alles aan doen om hun kind alle kansen te geven en we zullen samen alle mogelijkheden uitputten om ook het financiële plaatje haalbaar te maken.”

Groepsaankopen en cheques

“Daarom vinden wij het als school belangrijk om creatieve oplossingen te bedenken, waardoor de schoolfacturen minder duur worden”, zegt Sofie Boving. “Dan denk ik onder meer aan groepsaankopen voor onderwijsmateriaal, aan het promoten en gebruiken van onderwijscheques… en daarop maken we leerlingen en ouders ook op attent. We zoeken goedkope oplossingen voor externe activiteiten. Er bestaan verscheidene initiatieven van externe organisaties, die zelfs gratis zijn of heel goedkoop, die toch mooie kansen bieden om bijvoorbeeld culturele uitstappen te maken. We moeten ze natuurlijk weten te vinden… Vroeger organiseerden we elk jaar een buitenlandse reis, nu doen we dit nog om de twee jaar, per graad. Dat scheelt ook een stevige slok op de borrel. Samen met de leerkrachten organiseren onze leerlingen ook zelf activiteiten en evenementen om een spaarpot op te bouwen. Het gaat erom dat we altijd alert en creatief blijven denken en preventief te werk gaan. Het uitgangspunt is om het bedrag van elke schoolfactuur zo laag mogelijk te houden.”

Helaas zijn er elk jaar toch ouders die de schoolfactuur niet betalen, omdat ze het financieel moeilijk hebben. Er zijn vandaag meer kansarme gezinnen dan we soms wel denken. Of er zijn ook kinderen uit oorspronkelijk welgestelde gezinnen, maar die door een echtscheiding in een eenoudergezin belanden, met soms ernstige financiële gevolgen.

Afbetalingsplan

“Als we zien dat de betaling van een factuur uitblijft, is het nodig om kort op de bal te spelen”, zegt Sofie Boving. “We laten de zaken niet aanslepen en pakken het probleem zo snel mogelijk aan. Er zijn altijd oplossingen, en meestal stellen we een haalbaar afbetalingsplan voor. Soms vragen we om slechts 10 euro per maand af te betalen. Dan duurt het wat langer, maar dan ligt de druk tenminste niet te hoog voor de ouders. Altijd gaan we met de ouders rond de tafel zitten om alle mogelijkheden op een rijtje te zetten, soms in samenwerking met het OCMW.”

Leren van elkaar

Sofie vindt dat alle scholen in een lerend netwerk moeten stappen. “We moeten ervaringen uitwisselen en daardoor leren we van elkaar, komen we samen misschien tot nieuwe initiatieven en oplossingen. Het zal nodig zijn, want alle overheidsbesparingen op de werkingsmiddelen van het onderwijs zullen ertoe leiden dat in de toekomst nog meer kosten op de leerlingen worden verhaald.”

“Op extra subsidies zullen we in de nabije toekomst waarschijnlijk niet moeten rekenen. Dus zullen we zelf alert, creatief en preventief te werk moeten gaan.”

Door Myriam Van den Putte

Inhoud ↑

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream