22 maart 2018

“Nu moeten we alsnog gaan kamperen aan de schoolpoort”

 

Heel wat ouders in Antwerpen hebben deze week te horen gekregen dat hun kind nog geen middelbare school heeft voor volgend schooljaar. Een gevolg van Meld Je Aan, het online aanmeldingssysteem. “En dus moeten we alsnog gaan kamperen”, klinkt het.

Vandaag stelt de Antwerpse onderwijsschepen Claude Marinower (Open Vld) de resultaten voor van het nieuwe aanmeldingssysteem voor het secundair, dat een oplossing moet bieden voor de kampeertoestanden aan de schoolpoorten. In basisscholen bestond dat al. Vrijdag krijgen ouders officieel te horen in welke school ze hun kinderen kunnen inschrijven. Behalve de ouders van wie hun kind geen plaatsje heeft kunnen bemachtigen in de scholen die zij hadden opgegeven. Zij werden nu al persoonlijk op de hoogte gebracht.

Steph Raeymaekers van 't Kiel, mama van Tijs (12), kreeg dat slechtnieuws­telefoontje dinsdag al. “Tijs kon zelf beslissen welke scholen zijn voorkeur hadden”, zegt Raeymaekers. “Uiteindelijk heeft hij er vier geselecteerd. Twee daarvan, Pius X en het Koninklijk Lyceum Antwerpen, doen mee met Meld je Aan. En in geen van beide heeft hij een plaatsje gekregen. We staan op de wachtlijst, plaats 71 en 115. Met andere woorden, de kans dat het toch nog iets wordt, is bijna onbestaande. En dan zijn er nog twee keuzes. Ofwel kamperen voor de andere twee scholen in de hoop dat we er op tijd bij zijn. Of wachten tot 4 juni, wanneer de niet-ingevulde plaatsjes in de Meld je Aan-scholen worden vrijgegeven. Maar in hoeverre kan je dan nog echt kiezen?”

Raeymaekers is niet van plan het hierbij te laten. Zo gaat ze onder meer de kinderrechtencommissie aanschrijven, net als schepen van Onderwijs Claude Marinower en Vlaams onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V). “Ik zal mijn rechten als burger en ouder overbrengen en hen ook op de plichten van de overheid wijzen”, zegt ze. “De vrije schoolkeuze staat in de grondwet. Kamperen aan de schoolpoort is een symptoom van een falend onderwijsbeleid en de kinderen zijn daar de dupe van. Het gaat om een belangrijke keuze, namelijk de school waar je kind zes jaar van zijn leven gaat doorbrengen. We worden onderworpen aan een systeem en met de problemen ervan opgezadeld. Dat kan niet, zeker als je als overheid blijft pretenderen dat vrije schoolkeuze bestaat.”

Ook Félien (12), de dochter van Liesje de Bruyn uit Borgerhout, kreeg te horen dat ze niet terechtkon in een van haar twee opgegeven scholen via Meld je Aan. “Zij barstte in tranen uit toen ze dat hoorde”, zegt de Bruyn. “Bij Pius X, haar eerste keuze, staan we op plaats 66 in de wachtrij en dat terwijl we horen van een bevriende moeder dat haar dochter op plaats 55 staat, ook al had ze Pius X als tweede keuze opgegeven. Dat kan toch niet. Het systeem klopt niet. Ook voor de tweede school staan we op de wachtlijst. De vrije schoolkeuze met Meld je Aan is volledig weg. En dus moeten ook wij gaan kamperen aan de schoolpoort. Het is in ieder geval wel een eerlijk systeem. Niet prettig, wel eerlijk. Maar als ze Meld je Aan hebben uitgevonden om kamperen tegen te gaan, dan is dat wel stevig mislukt. Wij hebben Félien aangemeld via het online systeem en nu gaan we alsnog moeten kamperen. Er moet iets veranderen. Laat dit een les zijn voor de overheid voor volgend schooljaar.”

Onderwijsschepen Claude Marinower wenste gisteren niet te reageren.

Jan Stassijns

Inhoud ↑

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream