16 juni 2017

“Scholenbouw via nieuwe financiering vier keer te duur”

 

Brussel. Voor de bouw van scholen blijft er nog altijd bijna 5 miljard euro te kort. Maar intussen wordt er wel volop gebouwd via nieuwe systemen waarbij samengewerkt wordt met privé-investeerders, die zijn al goed voor de helft van de totale investering in de periode 2015-2017. “Maar dit kost wel vier keer zo veel als het klassieke financieringsysteem”, zegt Dirk Vanstappen van Katholiek Onderwijs Vlaanderen. “Intussen komt er geen extra geld voor de klassieke wachtlijst waardoor we 50 jaar nodig hebben om die weg te werken.”

Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) heeft gisteren in het parlement het eerste rapport voorgesteld over het masterplan scholenbouw. Het totale investeringsbedrag voor scholen is in elk geval zeer sterk de hoogte in geschoten: van 400 miljoen euro in 2005, naar 2 miljard voor de periode 2014-2016. Met dank aan het nieuwe systeem voor publiek-private-samenwerking (pps) waarbij de overheid niet het bedrag voor een volledige school op tafel legt, maar alleen maar het geld voor de jaarlijkse 'huur'.

Van die 2 miljard euro wordt een flink deel door de scholen zelf betaald, volgens berekeningen van Groen is niet meer dan 800 à 900 miljoen euro voor rekening van de Vlaamse regering, wat neerkomt op ongeveer zo'n 300 miljoen euro per jaar.

Ook in Limburg is dat pps-systeem erg populair. Vier van de tien grootste scholen die op die manier gefinancierd zijn, liggen in Limburg: de nieuwe scholencampus in Beringen is met bijna 27.400 m² zelfs het grootste project van heel Vlaanderen, op nummer 3 staan de Katholieke Centrumscholen in Sint-Truiden (18.000 m² ), op vijf de scholencampus in Peer (17.000 m²) en op 7 Campus Hast in Hasselt (14.000 m²).

Intussen zijn er ook weer scholen uit Lanaken, Tessenderlo en Leopoldsburg kandidaat nog voor 76 miljoen euro te investeren via de nieuwe oproep die Vlaanderen heeft gedaan. Het gaat om het Technisch Heilig Hart Instituut en het Pius X-college in Tessenderlo (33 miljoen euro), de Sint-Vincentius Middenschool, Heilig Hartcollege en Sparrendal in Lanaken (26 miljoen euro), Campus Alicebourg (Go!) in Lanaken (9 miljoen euro) en het Go!-onderwijs in Leopoldsburg (6,8 miljoen euro). Die projecten moeten wel nog goedgekeurd worden. Dat zou wel eens lastig kunnen zijn, want er zijn in het totaal voor 637 miljoen euro aan aanvragen ingediend terwijl er maar 300 miljoen euro voorzien is.

“Ook onze scholen werken veel via die pps-constructie, want het is de enige manier om snel te werken”, zegt Dirk Vanstappen van Katholiek onderwijs Vlaanderen. “Al is dat vier keer zo duur dan het klassieke systeem. Als we in het klassieke systeem voor 300 miljoen euro subsidies krijgen, dan hebben we voor hetzelfde aantal vierkante meters via pps 1,2 miljard euro nodig. In die private samenwerking zit ook het onderhoud, maar je moet de investering ook spreiden over 30 jaar, je moet een maatschappij oprichten om de gebouwen te beheren, enzovoort. Intussen gaat al het extra budget voor scholenbouw naar het systeem van pps waardoor de wachtlijst in het klassieke systeem alsmaar langer wordt. We hebben nog voor 2,6 miljard aan projecten liggen, maar eigenlijk is dat bedrag nog veel hoger want de projecten zijn minstens 14 jaar oud en moeten dus weer geïndexeerd worden.”

In het gemeenschapsonderwijs hebben ze ook nog voor 2 miljard aan projecten en in de scholen van provincie, steden en gemeenten is dat 600.000 euro.

Liliana CASAGRANDE

Inhoud ↑

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream