21 april 2017

“Vlaamse ministers bundelen de krachten rond gezonde tussendoortjes voor schoolkinderen”

 

Op voorstel van ministers Joke Schauvliege, Hilde Crevits en Jo Vandeurzen heeft de Vlaamse regering vandaag, vrijdag 21 april 2017, een vernieuwde en ambitieuzere regeling goedgekeurd voor de bedeling van gesubsidieerd fruit, groenten of melk aan leerlingen op school.

De huidige schoolfruitregeling, bekend als ‘Tutti Frutti’, en de subsidieregeling van schoolmelk worden samengevoegd en ingrijpend bijgestuurd om nog meer scholen te bereiken. Op die manier wordt het hele systeem efficiënter én administratief eenvoudiger voor de deelnemende scholen. Kinderen van het basisonderwijs en het buitengewoon secundair onderwijs hebben voortaan gedurende tien weken recht op één portie gratis groenten, fruit en/of melk per week. Scholen met een hoog percentage kwetsbare leerlingen hebben zelfs recht op een verdeling gedurende twintig weken.

Er is niet langer een financiële bijdrage vereist van de ouders of de school zelf, waardoor de drempel verlaagt om als school deel te nemen aan de actie. De ministers rekenen er dan ook op dat de nieuwe regeling een succes zal worden en dat zoveel mogelijk kinderen met de gezonde tussendoortjes in aanraking zullen komen.

Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin: “De schoolfruitactie is al jaren een belangrijk project dat het preventief gezondheidsbeleid in een school concreet vorm geeft. Door de huidige veranderingen wordt er niet alleen ingezet op een efficiëntere aanpak, er ook wordt meer ingezet op het bereiken van maatschappelijk kwetsbare doelgroepen.”

De nieuwe regeling gaat in vanaf het volgend schooljaar. De Vlaamse regering besteedt jaarlijks 3,2 miljoen euro aan dit project. De financiering gebeurt vanuit Europese landbouwmiddelen (2,7 miljoen euro) en Vlaamse middelen die ministers Vandeurzen en Schauvliege (elk 220.000 euro) ter beschikking stellen.  De Vlaamse zuivelboeren en de groenten- en fruitkwekers dragen zelf, via de VLAM, ook hun steentje bij (60.000 euro).

Leerkrachten, ouders en kinderen zullen begeleid en gesensibiliseerd worden. Het geheel wordt verpakt in een attractief programma met een website, educatieve pakketten, wedstrijden, enzovoort. Kortom, alles wat schoolteams nodig hebben om gezonde tussendoortjes aantrekkelijker te maken bij kinderen en jongeren. Daarnaast krijgt de waarde van voedsel en landbouw in onze maatschappij een centrale plaats in de communicatie en het ondersteunende materiaal.

Joke Schauvliege, Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw: “Wij zijn erin geslaagd om de krachten te bundelen vanuit de bevoegdheden landbouw, welzijn en onderwijs en volgend schooljaar een ambitieus project uit te rollen in gans Vlaanderen. Als onze schoolgaande jeugd vertrouwd raakt met gezonde tussendoortjes, bij voorkeur van eigen bodem, dan creëren we een win-win-win situatie in de drie beleidsdomeinen. Met dit nieuwe project voor de gesubsidieerde verdeling van fruit-, groenten- en melktussendoortjes op de scholen wil ik de schoolgaande kinderen gezond voedsel en lokale landbouw leren appreciëren.”

Hilde Crevits, Vlaams minister van Onderwijs: “Met het actieplan ‘Hoog Tijd voor geZONtijd’ stimuleren we scholen en jongeren tot meer beweging en gezonde voedingsgewoontes. De Europese fruit- en melkactie op scholen sluit hier naadloos bij aan en wijst kinderen en jongeren de weg. Deze week nog bleek uit PISA onderzoek dat bewegen en een gezonde levensstijl leiden tot betere prestaties en de resultaten op school.”

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream