23 oktober 2013

10,6 miljoen euro voor extra ritten, comfort en vernieuwing bussen leerlingenvervoer

 

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits heeft dit jaar 10,6 miljoen euro extra vrij gemaakt voor het leerlingenvervoer. Die middelen gaan naar extra ritten en nu ook naar de vernieuwing van het voertuigenpark. De maatregelen moeten leiden tot een betere kwaliteit en meer comfort van het leerlingenvervoer. Elke dag worden er in opdracht van De Lijn 40.636 leerlingen vervoerd naar school.

 

Uitbreiding aanbod met 48 bijkomende ritten in 2013

Tijdens het schooljaar van 2012-2013 werden de knelpunten in het leerlingenvervoer in kaart gebracht. Met het bijkomende exploitatiebudget van 6,8 miljoen euro heeft De Lijn 48 bijkomende ritten ingelegd met als doel de rittijden te verkorten en de groei van het aantal leerlingen op te vangen. De voorbije 4 jaar zijn er namelijk ongeveer 3500 leerlingen bijgekomen. In januari 2013 werden 16 extra ritten ingelegd. In september 2013 werden nog eens 32 ritten opgestart. De resultaten van het deze bijkomende ritten zullen eind dit jaar beschikbaar zijn.

Premie voor meer milieuvriendelijke en veiligere bussen

Voor de vernieuwing van de voertuigen heeft minister Crevits nu nog eens 3,8 miljoen euro vrijgemaakt. Exploitanten die met bussen rijden die werden ingeschreven voor eind maart 2003, die bussen vervangen en nog minstens 3 jaar in opdracht van De Lijn rijden, komen in aanmerking voor een premie. Extra voorwaarde is dat de exploitant kiest voor milieuvriendelijkere bussen. De nieuwe bussen moeten voor eind volgend jaar op de weg rijden en mogen niet ouder zijn dan 5 jaar. De Lijn hoopt zo haar exploitanten leerlingenvervoer zo te overtuigen de voertuigen sneller te vernieuwen. In totaal komen 341 bussen (een vijfde van het bussenpark) in aanmerking. De premie varieert van 2 500 tot maximaal15 000 euro afhankelijk van het type bus (grootte, ouderdom, motor).

 

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits : “Met de extra ritten voor de leerlingen van het buitengewoon onderwijs en de toekenning van premies om het voertuigenpark te vernieuwen, verhogen we de kwaliteit van het leerlingenvervoer en vangen we de grotere vraag op. Ook het comfort op de bussen zal op die manier verbeteren. Dat zijn belangrijke taken van de vervoersmaatschappij De Lijn.”

 

Persinfo:

Katrien Rosseel

Persadviseur Vlaams minister Hilde Crevits

persdienst.kabinetcrevits@vlaanderen.be

 

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream