15 juli 2015

115.000 euro voor leerbegeleiding voor jongeren door jongeren

 

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits kent 115.000 euro toe aan zeven initiatieven waarbij studenten van het hoger onderwijs kinderen en jongeren helpen en begeleiden bij hun studie en hun studiekeuze. De ontwikkeling van leercompetenties, zelfvertrouwen en een ruimere horizon staan centraal.

In Vlaanderen bestaan er verschillende projecten waarbij kinderen en jongeren extra begeleiding krijgen door hoofdzakelijk studenten die een opleiding leraar, pedagogiek of onderwijskunde volgen in het hoger onderwijs (tutoring). Leerlingen uit het basis- en secundair onderwijs die kwetsbaar zijn en/of een leerachterstand hebben krijgen huiswerkbegeleiding, bijlessen en studiekeuzebegeleiding. Ze worden vooruit geholpen, krijgen een groter zelfvertrouwen en boeken meer succeservaringen. Dit gebeurt in partnerschap met ouders, scholen en andere organisaties. Het sociaal engagement van de studenten vergroot en leraren in spe leren nuttige vaardigheden zoals de herkenning van armoede en het omgaan met diversiteit.

De keuze van deze projecten gebeurt door een selectiecommissie. De subsidies worden toegekend voor het schooljaar 2015-2016. Ze passen in het gelijkeonderwijskansenbeleid.

De volgende projecten kunnen volgend schooljaar rekenen op subsidies :

Tutorbabbel –UGent (20.000 euro)

Studententutoring Arteveldehogeschool , Gent (19.860 euro)

Leren thuis Leren van PXL, Hasselt (20.000 euro)

Leren thuis Leren van Thomas More Kempen (14.250 euro)

Vas-y van Odisee, campus Brussel (17.765 euro)

Brutus van de Universitaire Associatie Brussel  (11.566 euro)

Studieondersteuning Odisee, campus Aalst/Waas (11.559 euro)

 

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits : “Zeven projecten krijgen volgend schooljaar subsidies om kwetsbare jongeren te helpen bij het leren en bij hun studiekeuze. Dat gebeurt individueel of in kleine groepjes. Studenten geven de jongeren een duw in de rug en leggen bruggen tussen de leefwereld van de jongeren en de vereiste schoolvaardigheden. Doel is kwetsbare jongeren en hun ouders te versterken en hindernissen weg te werken in het leer- en keuzeproces. Tegelijkertijd ontdekken studenten de leefwereld van kwetsbare jongeren en nemen ze een belangrijk sociaal engagement op. Het zijn projecten waar jongeren van elkaar leren.”

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream