5 maart 2018

150 miljoen voor 50.000 plaatsen

 

Ze stonden er de afgelopen weken weer, in heel Vlaanderen: tentjes met kamperende ouders die hun kind op hun voorkeursschool willen inschrijven - zelfs voor kleuterscholen. Ook in het middelbaar stelt het probleem zich al een tijdje. In Gent voerden ze daarom een Centraal Aanmeldingsregister in, maar ook dat rammelt. Zó erg dat een aantal ouders naar de rechtbank willen stappen om hun zoon of dochter op hun school van keuze te krijgen, nadat ze via het Centraal Aanmeldingsregister een andere school toegewezen kregen en volgens het Gentse stadsbestuur onderling niet mogen ruilen.

"De keuze voor een middelbare school is geen kwestie van een 'onderkomen' vinden, zoals bij een kinderdagverblijf", reageert Hilde Allaert, directeur van de Sint-Bavohumaniora in Gent. "Een middelbare school gaat niet over onderdak, verwarming, maaltijden, maar over een vorming voor de toekomst van onze kinderen. De schoolkeuze van een kind blijkt ondergeschikt aan een systeem. Voor ons is dit ethisch verwerpelijk."

"Ik kan me niet over een juridische procedure uitspreken of de mogelijke gevolgen. Belangrijk is dat als je het invoert, je niet over één nacht ijs gaat", aldus onderwijsminister Crevits, die vandaag de onderwijsschepenen van Gent en Antwerpen - waar het capaciteitsprobleem het grootst is en waar de inschrijvingen via een digitaal systeem verlopen - ontvangt. "Ook wij kregen al signalen van ouders en scholen die tot vorig jaar geen problemen ondervonden en nu geconfronteerd worden met lange wachtrijen. Ik heb dus vragen bij hoe het precies verlopen is en waarom Gent dit ook heeft georganiseerd voor het secundair onderwijs."

Crevits is zich maar al te goed bewust van het groeiende capaciteitsprobleem. Zo is er de voorbije jaren al 371 miljoen euro geïnvesteerd in bijkomende capaciteit in het lager onderwijs. Die investering was goed voor 40.000 extra plaatsen. "Maar nog maar de helft van die extra plaatsen is al gerealiseerd. Er moet vaart achter gezet worden: de resterende 20.000 plaatsen moeten er binnen één à twee jaar komen", aldus Crevits.

Maar ook in het middelbaar onderwijs dreigt een capaciteitsprobleem. "De vorige jaren daalde het aantal leerlingen er. Er waren 25.000 à 30.000 leerlingen minder dan tien jaar geleden. Maar prognoses voorzien nu voor de komende jaren een groei van 50.000 leerlingen in het secundair. Daarom investeren we nog eens 150 miljoen euro in nieuwe projecten voor uitbreiding. We zullen zelfs nieuwe scholen moeten bouwen."

Waar die uitbreiding het meest nodig is, moet blijken. "Daarom heb ik in een brief aan alle Vlaamse gemeenten gevraagd hoeveel plaatsen ze nodig zullen hebben. Dan zullen we de middelen 'matchen' aan waar de stijging van het aantal leerlingen het sterkst zal zijn", besluit Crevits.

Hilde Crevits (CD - V) - SVEN SPOORMAKERS EN ERIK DE TROYER

Copyright  © 2017 De Persgroep Publishing. Alle rechten voorbehouden

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream