9 juli 2017

1500 kandidaten behalen studiebewijs via Examencommissie secundair onderwijs

 
In 2016 hebben 1500 kandidaten een studiebewijs behaald via de Examencommissie secundair onderwijs. 4054 kandidaten schreven zich in voor de examens.  6 op de 10 kandidaten zijn tussen de 18 en 25 jaar. Voor Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits is het belangrijk dat de deelnemers aan de examens hun toekomstperspectief verhogen.
Een diploma secundair onderwijs halen is belangrijk met het oog op de toekomst van jongeren. De meeste jongeren halen hun diploma op school. Maar er is ook een groep die de kans grijpt om een diploma te halen via de Examencommissie en zo een kwalificatie haalt. De Examencommissie biedt een flexibele leerweg aan met een traject op maat, via zelfstudie op eigen tempo.
In 2016 waren er 4054 nieuwe kandidaten: 2179 mannen en 1875 vrouwen. In 2015 ging het om 4284 kandidaten. 60 procent van die deelnemers was tussen de 18 en de 25 jaar oud. 1500 kandidaten haalden hun studiebewijs. In 2015 waren dat er 1087 kandidaten. De kandidaten schrijven zich zoals de voorgaande jaren vooral in voor de derde graad bso.
De gemiddelde doorlooptijd voor het behalen van een diploma is 15 maanden. 30% van de kandidaten combineert de Examencommissie met een job, 30% gaat tegelijk naar school. De grootste groep deelnemers komt uit de provincie Antwerpen, gevolgd door Oost-Vlaanderen, Limburg, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en West-Vlaanderen.
Schoolmoeheid is de belangrijkste reden om over te stappen naar de Examencommissie. Ook een C-attest, familiale of persoonlijke problemen en een gebrek aan motivatie zijn veel voorkomende redenen. Er zijn kandidaten die zo snel mogelijk een diploma willen halen of het halen van het diploma willen combineren met werk en gezin.
De Examencommissie organiseerde in 2016 54.279 examens. Het aantal digitale examens stijgt opvallend tot 17.179 inschrijvingen.
Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits: “De ambitie is dat elke jongere in Vlaanderen een kwalificatie kan behalen. Bij voorkeur op school, maar voor leerlingen voor wie die om diverse redenen niet kan, via de Examencommissie. Enkele duizenden deelnemers grijpen zo de kans om op een flexibele wijze een getuigschrift of diploma secundair onderwijs te halen. Opvallend is wel dat er meer en meer kandidaten al binnen het jaar na het verlaten van de schoolbanken de weg naar de Examencommissie vindt.”
 
Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream