18 mei 2015

18 nieuwe scholen bieden vanaf 1 september zaakvakken aan in andere taal

 

 

Vanaf 1 september 2015 kunnen 18 nieuwe scholen een aantal vakken aanbieden in een andere taal. In deze scholen zullen bijna 1500 leerlingen lessen in het Frans, Engels of Duits volgen. Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits wil goede, inspirerende en innovatieve voorbeelden breder verspreiden om te zorgen dat nog meer scholen in de toekomst Content and Language Integrated Learning (CLIL) aanbieden.

 

Op 1 september 2014 zijn voor het eerst 24 scholen begonnen met het aanbieden van een aantal vakken in het Frans of Engels. Het gaat bijvoorbeeld om economie, wiskunde en biologie. Dit past in het kader van CLIL, Content and Language Integrated Learning. Leerlingen leren een vak en ontwikkelen tegelijk hun taalvaardigheid. Een CLIL-traject doet geen afbreuk aan de doelstellingen van het niet-taalvak. Er zijn niet minder of geen andere onderwijsdoelstellingen.

 

18 scholen dienden voor volgend schooljaar (1 september 2015) een aanvraag in voor het aanbieden van zaakvakken in een andere taal. Alle 18 de scholen krijgen een positief advies van de Vlaamse adviescommissie CLIL en kunnen bij de start van het schooljaar lessen in het Engels, Frans of Duits geven. Zaakvakken in het Duits zullen voor het eerst aangeboden worden in 2 scholen.

 

8 van de CLIL-scholen die op 1 september 2014 gestart zijn, hebben een aanvraag ingediend om hun traject aan te passen of uit te breiden. Ook die aanvragen krijgen groen licht.

 

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits : “Een sterke taalvaardigheid en talenkennis betekenen een troef voor jongeren op de arbeidsmarkt of als ze verder studeren. De verhoogde interesse van scholen om vakken in andere talen te geven is positief. Het is van belang inspirerende en innovatieve voorbeelden te verspreiden in het kader van meertalig onderwijs.”

 

In bijlage de lijst van de 18 scholen en de vakken die in een andere taal zullen worden gegeven.

 

Categorie: 
BijlageGrootte
Bestand 20150518 lijst scholen CLIL.docx24.85 KB
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream