16 november 2017

20-tal nieuwe straatnamen nodig na fusie

 

Een twintigtal straten in Kruishoutem en Zingem krijgt vanaf 1 januari 2019 een nieuwe straatnaam. De aanpassing heeft te maken met de fusie, waarbij beide gemeenten samensmelten tot Kruisem. "Identieke of gelijkaardige straatnamen zijn verwarrend voor inwoners en bezoekers en kunnen hulpdiensten hinderen", motiveert burgemeester Joop Verzele.

Nu de fusie maandagavond definitief werd goedgekeurd door beide gemeenteraden, kunnen de gemeentebesturen van Zingem en Kruishoutem zich ook gaan bezighouden met het regelen van allerlei praktische zaken. Eén daarvan zijn zonder twijfel de straatnamen. Kruishoutem en Zingem tellen op dit moment namelijk een 20-tal identiek dezelfde of gelijkaardige straatnamen. "Het aantal valt gelukkig nog mee, maar een aanpassing is wel aan de orde", vertelt Kruishoutems burgemeester Joop Verzele (CD&V). "Twee dezelfde straatnamen in één gemeente, dat is verwarrend voor inwoners en bezoekers. Het kan bovendien ook de hulpdiensten hinderen wanneer de fusie een feit is. Dat moeten we vermijden. Iedere woning of plek dient op een eenduidige en duidelijke manier gelokaliseerd te kunnen worden."

Twee huizen

De gemeentebesturen zullen telkens de straat waarin het minste gezinnen wonen van naam veranderen. "We willen zo weinig mogelijk inwoners treffen", aldus Verzele. "De bewoners van de straten zullen inspraak krijgen en ook de heemkundige kring zal erbij betrokken worden om op die manier tot een geschikte nieuwe naam te komen." Op dit moment is nog niet beslist in welke gemeenten de straatnaam moet veranderen. "Maar wat de Dijkstraat betreft, is het wel logisch dat het die in Nokere wordt. Daar staan namelijk maar twee woningen." Bewoonster Marina Van Thuyne (80) is nu al benieuwd welke naam haar straat straks opgekleefd krijgt. "Ik ga alvast zelf beginnen zoeken naar een gepaste naam. Maar hebben we dan ook een nieuwe identiteitskaart nodig?", vraagt ze zich af.

Adreswijziging

Momenteel ziet het er naar uit dat alle 15.600 inwoners van de nieuwe fusiegemeente naar het gemeentehuis zullen moeten om hun identiteitskaart aan te passen. "Een nieuwe identiteitskaart of Kids-ID is niet nodig omdat het adres niet zichtbaar op de kaart staat, maar de adresgegevens op de chip in de kaart moeten wél handmatig worden aangepast", legt de burgemeester uit.

Vanaf 2019

"We hopen natuurlijk dat het zo'n vaart niet loopt. Er werd door andere gemeenten die een fusie aangaan al contact opgenomen met viceminister-president Hilde Crevits om te zien wat eraan gedaan kan worden. Voorlopig is er echter nog géén oplossing. We hebben natuurlijk nog tot 1 januari 2019 om deze kwestie op te lossen."

THOMAS VANDEWALLE

Inhoud ↑

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream