18 december 2015

25.000 euro Vlaamse steun voor De Katrol

 

OOSTENDE. Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits trekt 25.000 euro uit voor de ondersteuning van het studie- en opvoedingsondersteuningsproject De Katrol. De centen zullen gebruikt worden om het project nog meer uit te rollen naar de rest van Vlaanderen.

De Katrol zorgt in bijna 30steden en gemeenten op een laagdrempelige manier voor huiswerkbegeleiding en de ontwikkeling van studievaardigheden en taal voor kinderen uit kwetsbare gezinnen. De organisatie werkt daarvoor samen met studenten. De ankerfiguur van de Katrol is de vertrouwenspersoon van de gezinnen en de coach van de studenten. Het project startte in 2002 in Oostende, maar kreeg navolging in een kleine 30 Vlaamse steden en gemeenten.

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits: "De medewerkers van de Katrol hebben veel expertise in huis om kwetsbare gezinnen te begeleiden. Die begeleiding maakt zowel de ouders als de kinderen sterker en speelt een bepalende rol in de verdere schoolloopbaan. Het engagement van vele studenten geeft het project nog meer kracht. De studenten doen verrijkende ervaringen op voor hun verdere loopbaan en leven."

"De centen zullen gebruikt worden om de werking in Oostende vlotter te laten verlopen en zo tijd vrij te maken om ons project uit te rollen naar de rest van Vlaanderen. In West-Vlaanderen zijn we al sterk aanwezig, maar in Oost-Vlaanderen en de andere provincies hebben we nog een weg te gaan", zegt medestichter Mieke Verhulst, nog altijd coördinator van De Katrol.

"Deze subsidie laat ons toe een extra halftijdse medewerker aan te werven, wat onze beweegruimte naar heel Vlaanderen moet vergroten."

Vandaag werken vier voltijdse en een deeltijdse kracht voor de Katrol in Oostende, waarvan twee mensen die zich voltijds inzetten voor de ondersteuning van Katrol-werkingen buiten Oostende. "Dat zullen er nu tweeënhalf worden", aldus Mieke Verhulst. "Wij worden gesubsidieerd door de stad Oostende, de provincie en nu dus ook door Vlaanderen. Ik vermoed dat deze subsidie nu voor een jaar is toegestaan en daarna geëvalueerd wordt. Verder zoeken we overal naar mogelijke extra middelen."

"We zijn blij met alles wat we krijgen, maar het mooiste zou zijn dat we volledig in de werking van de overheid worden opgenomen. Oostende is de enige Katrol-werking die nog niet vast is opgenomen in een OCMW of CAW. We hopen dat dat ooit gebeurt. Het is nodig, want we zien alsmaar meer schrijnende toestanden." (HH)

Inhoud ↑

Copyright © 2015 Roularta Media Group. Alle rechten voorbehouden

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream