29 maart 2016

30 miljoen extra voor scholen

 

De Vlaamse regering besliste bij de begrotingscontrole, die vrijdag werd gedaan, voor 30 miljoen euro extra capaciteitsmiddelen aan Antwerpen te geven. Dat bedrag komt bovenop de 43 miljoen euro die eerder al werd vrijgemaakt.

Tegen het schooljaar 2020-2021 moeten er in het Antwerpse basisonderwijs 8.800 plaatsen bij gecreëerd worden en 2.400 plaatsen binnen het secundair onderwijs.

Uit de resultaten van de Vlaamse capaciteitsmonitor bleek vorig jaar dat Antwerpen de helft van de capaciteitsdruk uitmaakte. Er werd toen 43 miljoen euro of 36 procent van de capaciteitsmiddelen toegewezen aan Antwerpen.

Dat was minder dan de Antwerpse schepen voor Onderwijs, Claude Marinower (Open VLD), had gehoopt. “Ik was teleurgesteld over die verdeling, omdat Antwerpen toen te weinig kreeg om aan de noden, die de capaciteitsmonitor aangaf, te voldoen. Met de extra 30 miljoen euro die we nu krijgen wordt dat goedgemaakt”, aldus de schepen.

Bovenop het extra geld heeft de Vlaamse regering nog eens 160 miljoen euro uitgetrokken binnen het plan 'Scholen van Morgen'. Dat is een publiek-private samenwerking tussen de Vlaamse overheid en AG Real Estate en BNP Paribas Fortis. Het programma omvat het ontwerp, de bouw, de financiering en dertig jaar onderhoud van tweehonderd schoolgebouwen.

“In dit bedrag zitten voor Antwerpen ook belangrijke projecten waar we de voorbije weken hard aan hebben gewerkt. Ik ben blij dat we die nu ook effectief kunnen realiseren.”

Een derde maatregel van de Vlaamse regering is dat de opbrengst van de verlaging van de BTW opnieuw geïnvesteerd kan worden in het onderwijs.

“Dit was een belangrijke bekommernis van onze scholen. Hiermee garandeert de Vlaams regering dat de BTW-verlaging meteen opnieuw in andere projecten wordt geïnvesteerd”, vervolgt Marinower.

Ook burgemeester Bart De Wever (N-VA) is tevreden met de extra budgetten. “Ik ben bijzonder blij dat de Vlaamse regering 30 miljoen extra heeft vrijgemaakt voor nieuwe schoolcapaciteit in Antwerpen. De Vlaamse regering neemt haar verantwoordelijkheid op en doet de investeringen die we nodig hebben om het plaatstekort in de Antwerpse scholen sneller aan te pakken. Vlaams vice-minister-president Liesbeth Homans heeft hard gevochten voor Antwerpen en ze heeft haar slag thuisgehaald. Dit geld zal gebruikt worden om Antwerpse ouders beetje bij beetje opnieuw te geven waar ze recht op hebben: vrije schoolkeuze voor hun kinderen.”

Patrick Van de Perre

Inhoud ↑

Copyright © 2015 Corelio. Alle rechten voorbehouden

Categorie: 
 

Volg mij ook via

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream

twitter