1 april 2017

6,1 miljoen euro voor 77 energiebesparende projecten in scholen

 

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits investeert 6,1 miljoen euro in 77 energiebesparende projecten voor schoolgebouwen in basis- en secundaire scholen in het vrij gesubsidieerd onderwijs. De projecten zorgen voor 1646 ton minder CO2-uitstoot per jaar, wat gelijk is aan de uitstoot van bijna 2 miljoen km met de vrachtwagen. Het is één van de klimaatacties waartoe de onderwijssector zich engageert, zoals afgesproken op de Vlaamse Klimaat- en Energietop eind vorig jaar. In totaal investeert onderwijs 54 miljoen euro in klimaatregelen.

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits investeert 6,1 miljoen euro uit het Vlaams Klimaatfonds in 77 energiebesparende projecten in basis- en secundaire scholen in het vrij gesubsidieerd onderwijs in Vlaanderen en Brussel. Projecten die werden goedgekeurd door het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs AGION voor een totale kostprijs van 8 miljoen euro.  Concreet gaat het om het isoleren van muren, daken en vloeren, of de plaatsing van hoogrendementsglas. Door minder energie te verbruiken, daalt ook de CO2-uitstoot.

AGION, heeft de selectie van de scholen gedaan. Het vertrekpunt was de huidige lijst met aanvragen voor energievriendelijke maatregelen die bijdragen tot een duidelijke vermindering van de CO2-uitstoot.

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits: “Het onderwijs heeft met zijn uitgebreid gebouwenpatrimonium een groot potentieel om energie te besparen, en dus ook de CO2-uitstoot te verminderen. Ondanks de inhaalbeweging in scholenbouw die loopt, zijn er nog steeds veel oude schoolgebouwen die veel energie verbruiken. Daar kunnen we nog wel wat energie-efficiëntiewinsten boeken. Door klimaatvriendelijke investeringen voorrang te geven, kunnen we sneller investeren in een duurzaam patrimonium. Met deze investeringen kunnen we de CO2-uitstoot doen dalen met 1646 ton per jaar. Een win-win situatie dus, de scholen kunnen hun noodzakelijk investeringen doen en de CO2-uitstoot daalt.”

Ook in het Gemeenschapsonderwijs en het officieel gesubsidieerd onderwijs wordt geïnvesteerd in energiebesparende maatregelen. Daar gaat het om 1.378.000 euro voor de renovatie van stookplaatsen en 2.075.000 euro voor andere energiebesparende maatregelen in het Gemeenschapsonderwijs en 2,7 miljoen euro in het officieel gesubsidieerd onderwijs.

Categorie: 
 

Volg mij ook via

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream

twitter