2 februari 2018

79-jarige topatleet organiseert zijn laatste Kortemark Loopt

 

De inmiddels 79-jarige Walter Vanhoutte organiseert op zondag 11 maart voor het laatst het sportevenement Kortemark Loopt. “Ik ga wekelijks nog vier keer lopen, maar omdat ik volgend jaar tachtig word, zoek ik naar opvolgers.”

Walter Vanhoutte is een monument in de West-Vlaamse atletieksport. De Torhoutenaar kroonde zich verschillende keren tot West-Vlaams kampioen veldlopen en organiseerde daarna meer dan twintig jaar de corrida in Torhout. Nadat enkele trouwe medewerkers uit de organisatie waren verdwenen, besloot Vanhoutte in 2011 om een loopwedstrijd in Kortemark, de geboorteplaats van zijn vrouw, te organiseren.

Kortemark Loopt groeide al snel uit tot een loopevenement met ruim duizend deelnemers. Aan de wedstrijd over twintig kilometer namen de voorbije jaren verschillende topatleten deel.

Vorig jaar kreeg Vanhoutte enkele tegenslagen te verwerken. “De wedstrijd over twintig kilometer kon niet doorgaan door een gebrek aan politieagenten en seingevers. We kozen voor een tien kilometerwedstrijd, maar Kortemark Loopt lokte toch een pak minder volk. Ik merk ook dat er vanuit een andere organisatie in Kortemark heel wat tegenkanting komt.”

Vanhoutte besloot dan ook dat dit jaar zijn laatste wordt als organisator van het loopfestijn. “Ik word volgend jaar tachtig. Ik hoop dat er een vereniging mijn taken overneemt, maar eerlijk gezegd vrees ik ervoor.”

De afscheidseditie van de organisator wordt een speciale. Naast een wedstrijd over vijf en tien kilometer keert ook die over twintig kilometer terug. “In vergelijking met vroeger zullen geen grote ronden worden gelopen, maar kiezen we voor vier toeren van vijf kilometer.”

Aan de start komen alvast heel wat bekende gezichten. Onder andere politici Hilde Crevits, Toon Vancoillie en Francesco Vanderjeugd zullen hun loopschoenen aanknopen. Een deel van de opbrengst wordt geschonken aan Ellis Vandepitte, het zo goed als blinde meisje dat al tegen verschillende hersentumoren vocht. Ook dit jaar gaat er een mooie som naar het jeugdvoetbal van de voetbalclub in Kortemark.

Vanhoutte stopt misschien wel met de organisatie van Kortemark Loopt, maar blijft toch gebeten door de atletieksport. Wekelijks trekt hij tot vier keer toe zijn schoenen aan om te gaan lopen bij Groenhove in Torhout. “Het zou mooi zijn dat ik hier, wanneer ik honderd ben, mag sterven tijdens een van mijn loopjes.”

Bert Feys

Inhoud ↑

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream