18 december 2012

Activist jaagt De Lijn op kosten

 

Man eist reclame in het Nederlands op tram en bus met honderd klachten

De Lijn dreigt bijna 3 miljoen euro aan inkomsten te verliezen, en dat is toe te schrijven aan één man: Rudi Coels. De taalacitivist uit Overijse diende al meer dan honderd klachten in omdat de vervoersmaatschappij reclame in een andere taal toelaat.

0 0 Rudi Coels heeft wat van de Taalgrenswachter uit het tv-programma Spam. Als controleur van Taalrespect Overijse diende hij het voorbije jaar meer dan honderd klachten in tegen De Lijn wegens anderstalige reclame. Campagnes als 'Rooms for 49 euro' en 'Britney Spears Femme Fatale Tour' vinden geen genade in zijn alziende ogen.

"In de statuten van De Lijn staat dat het Nederlands de voertaal op bussen en trams moet zijn. Maar ze blijft die regels aan de laars lappen.

Veel Vlaamse bedrijven gebruiken liever het Engels, omdat het trendy is. En op de kusttram zie ik ook reclame in het Frans. Dat kan niet.

Onze taal wordt bedreigd en moet beschermd worden. In Frankrijk, Canada en Spanje wordt Engelse reclame gewoon vertaald naar het Frans of Spaans. Waarom ben ik een taalextremist als ik dat hier ook vraag voor het Nederlands?"

Coels neemt zijn 'taak' bloedserieus.

"Als ik naar een stad ga, neem ik wel eens een trein vroeger om wat rond te lopen en inbreuken vast te stellen. En dan schrijf ik 's avonds een klachtenbrief."

Contractbreuk

Vlaams ombudsman Bart Weekers krijgt al die brieven op zijn bureau.

"Het taalstatuut van De Lijn dateert al van 2003 en werd nog nooit nageleefd. Zo ga je als overheid niet met je burgers om. Je kan maar van mensen vragen dat ze de wet naleven als je dat als overheid zelf ook doet. Ofwel schaft de politiek de regel af, ofwel verplicht ze De Lijn om haar na te leven", aldus Weekers.

De Lijn roept dat ze met eentalige reclame 3 miljoen euro aan advertentie- inkomsten dreigt te mislopen.

Rampzalig, aangezien ze volgend jaar al 4 miljoen euro moet besparen.

"De taalzuivere bus of tram zou straks wel eens betaald kunnen worden door de reiziger, via hogere tarieven", klinkt het.

Coels lust daar geen pap van.

"Straks heb �k het nog gedaan! Ik zal al maar naar het buitenland vluchten, zeker? Er werd nog geen �nkele campagne geweigerd. De Lijn heeft dus nog geen euro verloren. En dat hoeft ook in de toekomst niet te gebeuren.

Pas gewoon de statuten toe en zeg tegen de adverteerders dat ze reclame in het Nederlands moeten maken. Als De Lijn haar eigen statuten niet naleeft, pleegt ze contractbreuk."

Vlaams minister Hilde Crevits bekijkt met De Lijn of het statuut niet soepeler kan. Gisteren vond daarover een eerste vergadering plaats, maar beide partijen wilden nog niks prijsgeven. In een open brief fulmineerde Dirk Verhofstadt, broer van, dat "een minister met een beetje ruggengraat dit soort absurde regels onmiddellijk verticaal zou klasseren." raf liekens

"Vaak trek ik vroeger naar de stad om inbreuken vast te stellen. En dan schrijf ik 's avonds een klachtenbrief." rudi coels taalrespect overijse

RAF LIEKENS
� 2012 Concentra

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream