10 november 2015

Al mijn projecten zijn gerealiseerd

 

Hoezo, haar plan tegen radicalisering komt niet van de grond? Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) heeft haar huiswerk wel degelijk gemaakt, stelt ze. 'Ik begrijp de ongerustheid. Maar soms kun je niet over één nacht ijs gaan.'

Ruim een half jaar nadat Homans haar deradicaliseringsplan voorstelde, werd gisteren in het parlement een eerste stand van zaken opgemaakt. Homans coördineert het plan als minister van Binnenlands bestuur, maar ook haar CD&V-collega's Jo Vandeurzen (Welzijn) en Hilde Crevits (Onderwijs), kwamen uitleg geven.

De evaluatie staat bol van structuren en overlegplatformen, maar er is weinig concrete actie.

Homans: "Er is wel degelijk heel wat gebeurd op het terrein. Al mijn projecten zijn gerealiseerd. Hulpverleners en leerkrachten kregen een opleiding, er komt een draaiboek voor lokale besturen waardoor ze in elke concrete situatie weten wat ze moeten doen en wie te contacteren. Ook het overlegplatform draait zoals het moet. Er is nu eenmaal nood aan het delen van expertise en informatie."

Het beroepsgeheim staat nog steeds de uitwisseling van gegevens tussen politie en hulpverleners in de weg.

"Daar zijn we gebonden aan federale wetgeving. Het beroepsgeheim kun je niet zomaar schrappen. Collega Vandeurzen heeft contact opgenomen met de federale regering om hier wat aan te doen. Er komt mogelijk een wetswijziging waarbij het beroepsgeheim in heel specifieke omstandigheden kan worden opgeheven."

De deradicaliseringstrajecten zijn te vrijblijvend, zegt de oppositie.

"Eerst en vooral: hét deradicaliseringstraject bestaat niet. Elke jongere moet begeleiding op maat krijgen. De ene heeft psychologische hulp nodig, de andere moet begeleid worden naar een job of een opleiding. Bovendien kunnen we vanuit Vlaanderen niet iemand in een project dwingen. Als de rechter iemand een voorwaardelijke straf van drie jaar oplegt zonder voorwaarden, dan kunnen we die jongere wel nadrukkelijk vragen om een deradicaliseringsprogramma te volgen. Maar als hij of zij telkens weigert mee te werken, staan we machteloos."

Wanneer komt die hulplijn voor bezorgde ouders er?

"Zo snel mogelijk, heeft collega Vandeurzen beloofd. Ik heb zelf een hulplijn opgericht in samenwerking met de moslimgemeenschap. Daar kunnen mensen terecht met theologische en religieuze vragen. Vanaf 1 januari 2016 zal die ook actief zijn."

De ouders van vertrokken Syrië-strijders zijn teleurgesteld. Ze kwamen getuigen in het parlement, maar zien nu weinig resultaat.

"Ik begrijp hun teleurstelling. Maar net omdat het gaat om een delicaat thema kun je niet over één nacht ijs gaan. Het is belangrijk dat bijvoorbeeld zo'n infolijn ook een degelijke backoffice heeft. De hulp moet ook kwaliteitsvol zijn. Maar wees gerust, die lijn komt er."

ROEL WAUTERS

Inhoud ↑

Copyright © 2015 De Persgroep Publishing. Alle rechten voorbehouden

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream