23 december 2017

Algemeen rookverbod op scholen

 

Vanaf volgend schooljaar komt er een algemeen rookverbod op de scholen in Vlaanderen. Het voorstel van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits is goedgekeurd door de Vlaamse Regering. De maatregel biedt scholen de kans om hun voorbeeldfunctie te versterken en is in het belang van de gezondheid van elke jongere.

In scholen geldt er vandaag nog geen volledig rookverbod. Er is een algemeen rookverbod in lokalen en tijdens de weekdagen van 6u30 tot 18u30 op open ruimtes zoals de speelplaats. Dat betekent dat leerlingen op school nog kunnen worden geconfronteerd met rokers wat het idee versterkt dat roken nog de norm is.

Vanaf volgend schooljaar verandert dat. Het rookverbod wordt algemeen en uitgebreid naar 24u op 24u en 7 dagen op 7. Het verbod geldt voor iedereen die een school betreedt: voor het personeel, leerlingen en bezoekers. Het is belangrijk dat scholen goede afspraken maken.

Rookvrije school

Een rookvrije school creëert een omgeving waarbij niet-roken de norm is en dat maakt het voor leerlingen gemakkelijker om te kiezen om niet te roken of om te stoppen met roken. De voorbeeldfunctie van de school en het voorbeeldgedrag van de leraar vormen hierin de rode draad. Dit houdt tegelijk in dat een school een samenhangend rookbeleid voert. Een rookvrije school realiseer je niet alleen met een rookverbod. Er hoort een breed beleid rond tabakspreventie bij. Samen met het Vlaams Instituut voor Gezond Leven wordt er daarom gezorgd voor materiaal dat scholen moet toelaten te helpen bij het werken rond een rookverbod.

Cijfers

Uit de laatste leerlingenbevraging van het Vlaamse expertisecentrum voor alcohol, illegale drugs, psychoactieve medicatie, gokken (VAD) blijkt dat 28,6% van de jongeren ooit heeft gerookt. 19 % van de leerlingen uit het secundair onderwijs heeft het afgelopen jaar tabak gebruikt. Er is een dalende trend, maar de cijfers blijven hoog. De gemiddelde leeftijd waarop jongeren hun eerste sigaret roken ligt op 14,6 jaar. Er is een grote groep die op 16 jaar of ouder begint te roken.

 

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits: “Vanaf volgend schooljaar maken we onze scholen volledig rookvrij. Dat maakt het voor scholen gemakkelijker: er zijn geen uitzonderingen meer mogelijk. Bijna alle rokers hebben hun eerste sigaret gerookt toen ze minderjarig waren en we weten hoe moeilijk het is om van het roken af te raken. Het algemeen rookverbod en een breed schoolbeleid rond gezondheid en tabakspreventie in het bijzonder moet voor jongeren een signaal betekenen dat roken schadelijk is voor de gezondheid. Een totaal rookverbod versterkt de voorbeeldfunctie die scholen hebben.”

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream