21 augustus 2017

Alle hens aan dek om asbest in school te verwijderen

 

De asbesthaarden bevinden zich aan de achterzijde van het schoolgebouw: in de dakgoot, op een vensterbank en op de speelplaats. Ook op een vensterbank van de Chirolokalen aan de zijkant van de school bevonden zich asbestvezels. De opruiming ervan start vandaag.

Die werkzaamheden gebeuren door een gespecialiseerd bedrijf, een erkende asbestverwijderaar.

“Die zal ook nog extra stalen nemen”, zegt burgemeester François Saeys (Open Vld. “Ook de lucht in de gebouwen wordt onderzocht. In elk lokaal worden kleefpleisters aangebracht. Zodra een ­lokaal asbestvrij is en blijft, volgt een preventieve reiniging en een attest dat alles oké is. Ook de ­gangen en de trap worden aangepakt.”

“Het gespecialiseerd bedrijf verwacht geen aanzienlijke vervuiling meer”, gaat de burgemeester verder. “Wat vrijkwam, is immers gebonden asbest, waarin zich ook cementdeeltjes bevinden. Die verzwaren de vezels, wat verspreiding ervan door middel van de wind bemoeilijkt. Bij inademing ervan belanden die vezels ook minder diep in de luchtwegen.”

Wanneer de controles niet langer vervuiling vaststellen, wordt de werf vrijgegeven, want er staan nog renovatiewerken in het gebouw op het programma, met ­onder meer de installatie van ventilatie en bevloering.

“Het probleem is dat op een derde van het totale dakoppervlakte nog altijd asbesthoudende leien liggen”, vertelt François Saeys nog. “Het gespecialiseerd bedrijf neemt ook de verwijdering daarvan voor zijn rekening.”

De burgemeester nam al contact op met Databuild, dat aan de Brusselsesteenweg bezig is om de vroegere hangars van het bedrijf Holbrecht asbestvrij te maken. Het bedrijf is bereid stalen te ­laten nemen.

Directeur van De Minnestraal Herman Vermeiren hoopt zijn schoolpoorten toch zoals gepland op vrijdag 1 september te kunnen heropenen. “Op voorwaarde dat er geen enkel gevaar meer bestaat voor de leerlingen en het personeel”, zegt hij. “Dat zal mogelijk nipt worden. Indien nodig vraag ik minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) om respijt tot maandag 4 september. Intussen kunnen we gelukkig op veel begrip van de ouders rekenen.” (pvr)

 

Copyright  © 2017 Concentra. Alle rechten voorbehouden

Categorie: 
 

Volg mij ook via

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream

twitter