6 maart 2018

Alweer kamperende ouders

 

Het is niet de eerste keer, maar gisterenochtend namen de eerste ouders plaats aan de schoolpoort van OLVE Familia in Edegem om hun kinderen over een week te kunnen inschrijven.

Het afgelopen weekend kampeerden nog een tiental ouders aan de wijkschool Ten Dorpe in Mortsel. Daar openden de inschrijvingen gisteren. Het was ook gisteren dat de eerste ouders opdoken aan de schoolpoort van de gesubsidieerde vrije lagere school OLVE Familia aan de Ingenieur Haesaertslaan in Edegem. Zij moeten nog tot volgende week dinsdag geduld oefenen voor ze hun zoon of dochter voor volgend schooljaar kunnen inschrijven.

De ouders verzamelden zich in een tent naast de ingang van de school. Gisteren waren er een achttal aanwezig. De ouders en het oudercomité beslisten gezamenlijk om geen reacties te geven over de situatie.

Het gemeentebestuur van Edegem heeft wel een duidelijke mening over de ouders en grootouders die kamperen aan de school . Schepen van onderwijs Koen Michiels (N-VA) wil in de eerste plaats benadrukken dat de gemeente deze situatie niet kan voorkomen. “Vanmorgen ( gisteren red.), meer dan een week voor de inschrijvingsdag, installeerde de eerste ouder zich voor de schoolpoort. Uiteraard sloten meteen een aantal andere ouders aan. Het gevolg is dat mensen die vlakbij de school wonen, mogelijk nu al geen kans meer maken om hun kind in te schrijven.”

Hij geeft aan dat er geen centraal inschrijvingssysteem is in Edegem. “We onderzochten de voorbije jaren de mogelijkheden voor een centraal inschrijvingssysteem zoals dat vandaag al bestaat in grote steden. Voor een kleine gemeente als Edegem is dat een grote investering”, legt de schepen uit.

Volgens burgemeester Koen Metsu (N-VA) kan zo'n systeem nochtans een mogelijke oplossing bieden. “Misschien is de situatie die we vandaag zien voor onze scholen een aanleiding om opnieuw na te denken over een centraal inschrijvingssysteem. In dat geval moet minister Crevits de scholen wel de vrijheid laten om zelf hun accent te leggen op het vlak van criteria.”

Bij OLVE Familia wordt traditioneel geen reactie gegeven over de jaarlijkse kamperende ouders. Peter Nys van de scholenkoepel Koba Zuidkant, waartoe OLVE Familia behoort, houdt het bij een korte verklaring. “Dit is een problematiek die in verschillende Vlaamse gemeenten leeft. Eén school kan dit individueel niet oplossen. Hierover wordt nagedacht op een ander beleidsniveau. Ondertussen maken wij het de ouders en grootouders zo comfortabel mogelijk.”

Nog enkele plaatsen vrij

Volgens de website van OLVE Familia zijn er momenteel nog twintig plaatsen vrij voor kinderen die in 2016 zijn geboren. In het eerste leerjaar gaat het om tien plaatsen. In het tweede, derde en vierde leerjaar zijn er respectievelijk nog twee, vier en zes plaatsen vacant.

De school aan de Ingenieur Haesaertslaan is een van de drie Edegemse scholen die in september van 2016 subsidies kregen om een capaciteitsuitbreiding te ondersteunen.

Filip Spoelders

Inhoud ↑

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream