4 mei 2018

Antwerpen voert decibel- en fijnstoftoets in

 

Antwerpen zal als eerste stad in Vlaanderen officieel rekening houden met luchtkwaliteit en omgevingslawaai bij het vergunnen van nieuwe scholen en kinderdagverblijven. Dat heeft het Antwerpse stadsbestuur beslist. Uit een recente studie van Greenpeace bleek dat de luchtkwaliteit in zes op de tien Belgische scholen zorgwekkend tot slecht is, vooral in de steden en bij drukke verkeersassen.

Daar wil de stad iets aan doen. In zones waar de hoeveelheid schadelijke stikstofdioxide meer dan 42 microgram per kubieke meter bedraagt, krijgen nieuwe scholen en kinderdagverblijven voortaan een njet. "Voor scholen vlak naast de ring zal er bijvoorbeeld doorgaans negatief geadviseerd worden", zegt schepen van Leefmilieu Nabila Ait Daoud (N-VA).

Ook de hoeveelheid omgevingslawaai zal bepalen of een school een vergunning krijgt om (bij) te bouwen. De grens ligt op 70 decibel. De 36 scholen en 50 kinderdagverblijven die nu al in een te luide omgeving zitten, zijn wettelijk verplicht akoestische isolatie te voorzien en krijgen aanbevelingen van de stad.

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) wijst op het tekort aan scholen in Antwerpen. "Er is in een stad als Antwerpen extra veel schoolcapaciteit nodig, zowel in het basisonderwijs als in het secundair."

(ARA)

Copyright © 2018 De Persgroep Publishing. Alle rechten voorbehouden

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream