6 februari 2018

Asbest in zowat alle Vlaamse scholen

 

In zo goed als alle Vlaamse scholen is asbest terug te vinden. Dat blijkt uit een rapport van OVAM. In twee derde van de gevallen moet het asbestprobleem snel worden opgelost.

De Vlaamse regering wil Vlaanderen tegen 2040 asbestvrij maken. Daarom kreeg OVAM de opdracht om een asbestafbouwplan op te maken voor gebouwen. Daarin krijgen openbare gebouwen zoals scholen prioriteit.

Uit het rapport dat OVAM in dat kader opmaakte, blijkt nu dat in 98% van de driehonderd onderzochte scholen bouwmaterialen met asbest aan­wezig zijn. De scholen werden representatief geselecteerd uit het gesubsidieerd en het gemeenschapsonderwijs (GO!). Ook werd rekening gehouden met eventuele recente verbouwingen en het bouwjaar van de scholen.

De asbeststoffen komen vooral voor in daken, gevel­bekleding, schoolborden, dorpels en vensterbanken. In 65% van de scholen moeten de asbestproblemen worden opgelost. Vaak kan dat op de korte termijn met kleine ingrepen. “Dat wil zeggen dat scholen niet moeten wachten op de sloop of grote verbouwingen voor ze de problemen aanpakken”, zegt OVAM-woordvoerder Jan Verheyen. “Ze kunnen bijvoorbeeld al contact opnemen met een erkend verwijderaar en de werken inplannen.”

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) maakt 7,5 miljoen euro vrij. “Dankzij deze studie waar scholen vrijwillig aan deelnamen, kunnen we het nog aanwezige asbest systematisch en doelgericht gaan verwijderen, ook al is er geen acuut gevaar voor de gezondheid. De komende maanden wordt prioritair via erkende asbestverwijderaars 784 ton asbest versneld verwijderd.” (myde, jvr, malu)

Inhoud ↑

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream