26 november 2007

Banken krijgen premies voor leningen voor energievriendelijke verbouwingen

 

Op de focusdag over Wonen en Mobiliteit pakt Vlaams minister van Leefmilieu en Energie Hilde Crevits (CD&V) uit met een maatregel die het de mensen makkelijker moet maken om energiezuinig te verbouwen.

"Met de banken werken we aan een formule waarin de bank investeert in zuiniger woningen door leningen toe te kennen. De bank krijgt dan de premies die de overheid daarvoor geeft. De mensen betalen hun lening af naargelang ze besparen op hun energiefactuur. Dat soort maatregelen is veel effici├źnter om mensen mee te krijgen dan extra verplichtingen", legt ze uit. "Het moeilijke punt aan deze formule is wel de berekening van de winst die zo'n verbouwing oplevert."

Crevits, intussen vijf maanden op post als minister, kan pronken met positieve cijfers over de dalende CO2-uitstoot in Vlaanderen: die daalde in 2006 tot onder het niveau van 1990, het referentiejaar voor de Kyotodoelstellingen. Zonder klimaatbeleid zouden we in 2012 afklokken op 120 procent van de uitstoot van 1990. Nu lijkt de Vlaamse Kyotonorm, 94,8 procent, mogelijk. Crevits: "Toch wil ik nog niet gezegd hebben dat we de Kyotonorm in 2012 zeker zullen halen."

 

TP / GoV

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream