6 februari 2018

Basisschool kan na twintig jaar vol struikelblokken eindelijk lintje doorknippen

 

Het dossier sleepte liefst twintig jaar aan, maar gisteren was het zover: bisschop Luc Van Looy en minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) hebben Vrije Basisschool De Weg-Wijzer in Zaffelare officieel geopend. De bisschop zegende de kruisbeelden en knipte daarna samen met de minister het lint door.

Niemand in Zaffelare die nog wil herinnerd worden aan de struikelblokken die de raad van bestuur van De Weg-Wijzer de afgelopen twintig jaar op zijn weg kreeg. Martine Naudts, voorzitter van het schoolbestuur, ging er niet in detail op in, maar gebruikte in haar openingsspeech herhaaldelijk Lichtmis als ijkpunt. Niet toevallig dat ook de officiële opening gisteren plaats had op het christelijk feest van Lichtmis: het einde van de donkere dagen. Maar op Lichtmis 2012 ging het licht uit in Zaffelare: het bouwdossier zat toen volledig geblokkeerd.

Maar Naudts en haar bestuur bleven niet bij de pakken zitten. Van de Zusters van Liefde, die al sinds 1815 in Zaffelare een pensionaat oprichtten en nu nog altijd borg staan voor een onderwijsproject, kregen ze de kans om een nieuw dossier in te dienen: niet langer een aanbouw aan de bestaande kleuterschool, maar op de gronden vlakbij de oude school, richting kerk.

De school is ondertussen al in gebruik sinds 8 januari, maar het bestuur stond erop te wachten op de officiële opening tot Lichtmis. Om zowel de bisschop als de minister te tonen dat er dynamiek in de school zit, kon de school de aannemer die de school bouwde overhalen om een lichtshow te sponsoren op het openingsmoment van de school: “Ook Zaffelare heeft een Lichtfestival!”.

Onderwijsminister Hilde Crevits loofde de school dat ze via sponsoring van 88 treden door particulieren en via verkoop van 700 kaarten zowel nieuw meubilair als computers had kunnen aankopen. “Dit nieuwe gebouw is goed voor een investering van 7 miljoen euro, waarvan wel 6 miljoen gesubsidieerd door Vlaanderen”, aldus de minister. En om in de traditie van Lichtmis te blijven, werden op de receptie meer dan 300 pannenkoeken geserveerd.

Rudy Tollenaere

Inhoud ↑

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream