6 februari 2018

Beiaardschool volwaardige academie dankzij minister

 

De Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn in Mechelen is nu door Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V) erkend als een volwaardige academie. “Het aangepast decreet geeft ons meer armslag voor onze opleidingen, onder meer voor kinderen”, reageert directeur Koen Cosaert.

“Met deze erkenning krijgt de beiaardschool, die wereldwijd geprezen wordt, ook de plaats die ze verdient binnen het Vlaams onderwijs. Sinds 1959 is de beiaardschool erkend door de Vlaamse overheid, met het nieuwe decreet wordt de school nu ook een volwaardige academie. Ze biedt de meest prestigieuze beiaardopleiding in de wereld en kreeg al vier keer de titel van Culturele Ambassadeur van de Vlaamse overheid”, zegt de minister.

Mechelen is de thuisstad van de wereldberoemde beiaardschool. Ze werd in 1922 opgericht door de beiaardier Jef Denyn en was de eerste ter wereld in haar soort. Herbert Hoover, John D. ­Rockefeller Jr. en William ­Gorham ­Rice gaven financiële steun. Jaarlijks komt een vijftigtal leerlingen van over de hele wereld naar Mechelen. De school was decennialang gevestigd in 't Schipke, naast het Hof van Busleyden. Vijf jaar geleden verhuisde de school naar de ruimere Norbertinessenpriorij van Leliëndaal in de Bruul.

“Het aangepast decreet geeft veel meer armslag om onze projecten te realiseren”, zegt directeur van de beiaardschool Koen Cosaert, die ook stadsbeiaardier is in Kortrijk, Harelbeke en Roeselare. “Het oude decreet was voor onze school een rem op veel activiteiten. Ik denk maar aan de plafonnering van het aantal lesuren van onze leraars, dat beperkt was tot honderd uur per week. Hierdoor moesten we het aantal leerlingen altijd binnen die financiële begrenzing houden. We gaan de opleiding voor kinderen aan onze school zeker uitbreiden. We moesten het aantal kinderen beperken tot een vijftiental. Kinderen zijn de toekomst, ook in de beiaardierswereld.”

“Verder gaan we projecten ontwikkelen waarbij de beiaard samenspeelt met andere instrumenten of een orkest. Dit wordt ook mogelijk dankzij de kamerbeiaard en het nieuwe beiaardpaviljoen dat we vorige week nog hebben ingehuldigd.”

Cultuurschepen Björn Siffer (Groen) zegt verheugd te zijn. “Al een eeuw timmert onze beiaardschool met succes aan haar reputatie. Deze decretale verankering is een historische rechtzetting”, zegt de schepen. (ldn)

Inhoud ↑

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream