8 december 2017

Bijna 20 procent minder studenten in lerarenopleidingen

 

De lerarenopleidingen aan de hogeschool, universiteit of Centrum voor Volwassenenonderwijs mochten de afgelopen jaren telkens minder studenten verwelkomen. Waar in het academiejaar 2011-2012 nog 11.683 studenten de studie aanvatten, daar was dat in het 2015-2016 afgenomen tot 9.446. Voor de lerarenopleiding voor het kleuter- en lager onderwijs gaat het om een daling van meer dan 1.000 studenten, of 18 procent.

In alle provincies tellen de hogescholen minder studenten, al zijn de dalingen het grootst in Oost- en West-Vlaanderen. Dat blijkt uit vragen van Vlaams Parlementsleden van sp.a aan minister Hilde Crevits (CD&V).

Steve Vandenberghe (sp.a) geeft aan dat er dringend moet worden ingegrepen. "De nood aan leerkrachten tegen 2025 is hoog. Op basis van deze cijfers geraken we er niet." Sp.a wil met het plan 'leraar van morgen' het beroep aantrekkelijker maken. "Het draait om het principe van de vliegtuigloopbaan, waarbij leerkrachten tijdens hun loopbaan drie fases doorlopen: de startbaan, de zenitbaan en de landingsbaan. Ook moeten we de regeldrift en administratieve rompslomp terugdringen."

Het aantal afgestudeerden bleef wel enigszins op peil. In 2015-2016 behaalden 5.472 studenten een diploma van een van de lerarenopleidingen, terwijl het vijf jaar eerder om 5.677 studenten ging. De daling doet zich weer in alle provincies voor, maar concentreert zich vooral bij de lerarenopleidingen voor het secundair onderwijs.

In het basisonderwijs is zelfs een lichte stijging van het aantal afgestudeerden, zo'n 6,7 procent, merkbaar.

REMY AMKREUTZ

Inhoud ↑

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream