7 februari 2018

Bijna een op de drie leerkrachten in verlofstelsel

 

Van 50-plussers kiezen vier op de tien voor werkonderbreking. 

30 procent van de leerkrachten in Vlaanderen maakte vorig schooljaar gebruik van een vorm van verlof zoals loopbaanonderbreking of de uitdovende uitstapregeling voor leerkrachten voor hun pensioen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). Vijf jaar geleden deed 22 procent van de Vlaamse leerkrachten dat.

In het schooljaar 2016-2017 kregen leerkrachten de laatste kans om een niet-thematische loopbaanonderbreking te nemen en daarvoor een vergoeding te krijgen. Vijftigplussers konden voor de laatste keer op een gunstige uitstapregeling rekenen. 'Leerkrachten hebben duidelijk die laatste kans gegrepen', zegt Crevits.

Vooral oudere leerkrachten maakten massaal gebruik van de kans om via deeltijds werk wat af te bouwen. Het aantal loopbaanonderbrekingen voor 55-plussers steeg in een jaar met een vijfde, van 1.731 naar 3.035. Vier op de tien 50-plussers kozen vorig schooljaar voor een vorm van werkonderbreking tegenover 28,8 procent vijf jaar geleden.

Vandaag kunnen leerkrachten enkel loopbaanonderbreking of zorgverlof nemen voor ouderschap, palliatieve zorg, medische bijstand of het volgen van een opleiding. In de privésector ging die beperking al eerder in. Tijdskrediet is enkel mogelijk met een geldige reden zoals de zorg voor een kind of een zieke ouder. Ongeveer 118.000 werknemers zitten vandaag in een vorm van tijdskrediet, 17.000 minder dan in 2014.

Volgens Vlaams Parlementslid Jos De Meyer (CD&V), die de cijfers opvroeg, was de toeloop door de hervorming te voorzien. 'Dit zijn geen alarmerende cijfers. Voor oudere leerkrachten is 'werkbaar werk' belangrijk. Jonge leerkrachten krijgen de mogelijkheid werk en gezin te combineren en in acute situaties, zoals medische zorg, bijstand te verlenen.'

De rush op loopbaanonderbrekingen in het onderwijs zet evenwel druk op schooldirecties die op zoek moeten naar interim-leerkrachten of vervangingen. Die zoektocht is extra moeilijk omdat het onderwijs al met een lerarentekort kampt.

De hervorming van de verlofstelsels was een eerste stap naar een groter pact dat de loopbaan van leerkrachten aantrekkelijker moet maken. Die maatregelen moeten meer werkzekerheid bieden en vermijden dat te veel jonge leerkrachten er al na een paar jaar de brui aan geven. Maar zo'n pact is voorlopig niet in zicht.

BARBARA MOENS

Inhoud ↑

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream