6 februari 2018

Bijna twee op de drie scholen hebben een asbestprobleem

 

HASSELT. In 98 procent van de door OVAM onderzochte scholen komt één of meerdere asbestoepassing voor. In minstens 65 procent van de scholen bevindt zich minstens één asbesttoepassing waarvoor op korte termijn maatregelen noodzakelijk zijn. Dat blijkt uit de asbestinventaris van OVAM waarvoor 300 Vlaamse en 19 Limburgse scholen zich vrijwillig hadden aangemeld.

De asbestcontroleurs troffen hechtgebonden asbesttoepassingen het vaakst aan in daken, gevelbekleding, schoolborden, dorpels, vensterbanken, plafondplaten, plinten, tafelbladen, vloertegels en tafelbladen. “Frappant is dat bij 92 procent van de GO-scholen en 69 procent van de Agion-scholen niet-hechtgebonden binnentoepassingen zijn aangetroffen”, zegt Vlaams parlementslid Johan Danen (Groen). Losse asbestvezels kunnen in de longen terechtkomen en ernstige ziekten veroorzaken zoals asbestose, longkanker of mesothelioom.

Minstens 65 procent van de scholen heeft urgente asbestproblemen die vaak met beperkte inspanningen kunnen opgelost worden. De problemen zijn groter bij de scholen uit het GO!-netwerk. Voor alle scholen samen zou de kostprijs voor de sanering oplopen tot meer dan 4,4 miljoen euro. Als al het asbest tegen 2040 uit de schoolgebouwen moet verwijderd zijn, loopt de factuur voor deze 300 scholen op tot bijna 15 miljoen euro. Scholen met een probleem kunnen zich melden bij OVAM. Dat wil tegen 2018 een volledig afbouwplan klaar hebben.

In de asbestinventaris werden ook 19 Limburgse scholen opgenomen. Bij de scholen die wij aan de lijn kregen, is al actie ondernomen. “We hadden al veel asbest laten verwijderen tijdens verbouwingen,” zegt directrice Martine Bobaers van scholengroep De Schom in Genk. “Nergens in de klassen bevindt zich nog asbest. Er is enkel vast asbest in de kelder waar de leerlingen niet komen en dat gaan we in de zomer aanpakken.”

In het Sint-Franciscuscollege in Heusden-Zolder is er een asbestprobleem met de isolatie van buizen. “We hebben meteen een opdracht uitgeschreven om dat asbest te laten verwijderen,” zegt preventie-adviseur Karel Smeets. Bij KTA1 in Hasselt werd een stappenplan opgesteld. “Er werd al heel wat materiaal opgeruimd.”

De minister heeft 7,5 miljoen euro budget vrijgemaakt om asbest doelgericht te gaan verwijderen. “Er is geen acuut gevaar voor de gezondheid, maar toch gaan we de komende maanden via erkende asbestverwijderaars 784 ton asbest versneld verwijderen en investeren we in renovatie en nieuwbouw om duurzame, gezonde scholen te krijgen,” aldus Hilde Crevits.

“Er zijn 20 scholen met asbestproblemen aangeschreven om zich dringend te melden voor sanering, maar tot nu toe hebben slechts 7 scholen dat effectief gedaan”, zegt Johan Danen. “Ze krijgen dus het geld, maar ze ondernemen geen actie. Ze brengen dus hun kinderen en werknemers moedwillig in gevaar. Daar kan ik met mijn verstand niet bij. Het wordt tijd dat we bewuster omgaan met dit probleem.”

Mark VAN LUYK

Inhoud ↑

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream