22 december 2012

Bouw snelweg A11 start eind 2013

 

CONSORTIUM VIA BRUGGE KRIJGT TOESTEMMING VOOR AANLEG

Via Brugge, een tijdelijke verzameling van ondernemingen waaronder baggeraar Jan De Nul, zal in het najaar van 2013 de nieuwe autosnelweg A11 bouwen. Dat is beslist door de raad van bestuur van projectontwikkelaar Via-Invest. De Vlaamse overheid nam gisteren kennis van die beslissing. De A11 is 12 km lang en verbindt Brugge met Knokke-Heist. "Nu kunnen de finale onderhandelingen starten", reageert een tevreden Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V).

Via Brugge is een onderneming die bestaat uit de bekende baggeraar Jan De Nul, algemene aannemingen Van Laere, Aswebo, ACLAGRO, Franki Construct en DG Infra+. Van de drie kandidaat-bouwers was hun offerte de meest voordelige. "De A11 zal de gewestwegen N31 Espresweg ter hoogte van de Blauwe Toren en de N49 ter hoogte van Westkapelle, verbinden. Het 12 kilometer lange traject zal via drie knooppunten aangesloten worden op het onderliggende wegennet", zegt Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V). De bestaande aansluiting met de Blankenbergsesteenweg zal worden aangepast. Aan de andere kant zal met een aansluiting op de Nati�nlaan de toegang tot de Zeebrugse haven vanaf de N49 verbeterd worden. Ongeveer in de helft van het traject van de A11 zal een aansluitingscomplex gerealiseerd worden om het oostelijke deel van de haven te ontsluiten. Er komt ook een nieuwe dubbele beweegbare brug over het Boudewijnkanaal die de toegang voor zeeschepen naar de achterhaven moet blijven garanderen. Het dossier staat al een tijdje in de steigers. Eerst was er lang discussie over het traject van de nieuwe autoweg. Daarna sleepten ook de onderhandelingen met landbouwers in de streek over onteigeningen aan.

Scheiding havenverkeer

Niets lijkt nu echter nog in de weg te staan om de noodzakelijke autoweg te realiseren. "Het is belangrijk dat de finale onderhandelingen voor de aanleg van start kunnen gaan. Voor de groei van de hele Brugse regio, de haven van Zeebrugge en de hele Oostkust is de realisatie van de autosnelweg van grote waarde. Er is niet alleen de realisatie van een betere verbinding voor het auto- en vrachtverkeer. Bij dit project is er ruim aandacht voor het scheiden van het haven- met het lokale verkeer zodat de verkeersveiligheid en de leefbaarheid vergroot. Zo komen er ook nieuwe fietspaden van en naar de haven en tussen de polderdorpen", zegt minister Hilde Crevits.

Start in 2013

In de lente van 2013 zal er verder onderhandeld worden met de voorkeursbieder, met name dus Via Brugge, om de betaalbaarheid van het hele project nog beter in kaart te brengen. Daarna zal de stedenbouwkundige vergunning worden aangevraagd. In het najaar van 2013 is de start van de werken gepland.

BART HUYSENTRUYT
� 2012 Het Laatste Nieuws

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream