25 juli 2014

Burgemeesterssjerp lonkt naar Audenaert

 


De benoeming van Hilde Crevits als nieuwe Vlaamse minister van Onderwijs heeft ook gevolgen voor het burgemeesterschap in Torhout. Crevits zou in juni 2016 Nobert De Cuyper opvolgen als burgemeester, maar kan dat niet combineren met het ministerschap. Zo ligt de weg open voor de jongste schepen Kristof Audenaert (31).


 


Dat Hilde Crevits in de nieuwe Vlaamse regering onder Geert Bourgeois de nieuwe minister van Onderwijs wordt, staat vast. Ze wordt ook vice-minister-president én de leading lady van de christendemocraten in de Vlaamse regering. Met andere woorden: ze praat voortaan over elk belangrijk dossier in Vlaanderen een woordje mee. De carrière van 'ons Hilde' neemt zo een hoge vlucht. De zekere ministerpost heeft evenwel ook gevolgen in Torhout. Hilde Crevits was immers aangesteld om vanaf 1 juni 2016 Norbert De Cuyper op te volgen als burgemeester van de stad.


 


Niet combineerbaar


 


Maar op dat moment zal ze hoogstwaarschijnlijk nog minister zijn en het ministerschap mag je niet combineren met de burgemeesterssjerp. "In dat geval moet Hilde zich laten vervangen door een dienstdoend burgemeester. Ze zal dus wel titulair burgemeester zijn, maar niet in de praktijk. In dat geval moet binnen haar partij CD&V een nieuwe burgemeester aangesteld worden, want Norbert De Cuyper neemt zeker afscheid op 31 mei 2016. Hij zal dan 73 jaar zijn en de volle 25 jaar burgemeester achter de rug hebben", somt partijvoorzitter Johan Windels op. Hilde Crevits blijft in elk geval tot die tijd voorzitter van de gemeenteraad. De Cuyper zal die taak vanaf 1 juni 2016 overnemen. Hij blijft dus wel nog even politiek actief. Wie Crevits als burgemeester zal vervangen, is nog een open vraag. Al klinkt de naam van Kristof Audenaert steeds luider. Audenaert is 31 jaar en werkt op het kabinet van Hilde Crevits.Hij is sinds augustus 2011 schepen in de stad Torhout, eerst voor Sociale Zaken in opvolging van Agnes Pauwels. Nu is hij eerste schepen en bevoegd voor Patrimonium, Lokale Economie en Jeugd. Audenaert is een populair figuur. Hij haalde na De Cuyper en Crevits de meeste voorkeursstemmen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2012. "Hij zou een goede kandidaat voor het burgemeesterschap zijn", moet Windels toegeven. "Maar niks is nog beslist. We zullen daar binnenkort in de partij verder over spreken." Ook Audenaert loopt nog niet vooruit op de feiten. "Norbert De Cuyper blijft nog twee jaar burgemeester. Dat is zeker. Of ik de nieuwe burgemeester word, daar heb ik nog geen signalen van opgevangen. Laat ons eerst de eedaflegging van Hilde Crevits afwachten."


 


 © Het Laatste Nieuws


 

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream