6 juni 2017

CD&V maakt stevige bocht over kinderbijslag

 

Ook de derde en definitieve armoedetoets van de Vlaamse regering bevestigt het: de nieuwe kinderbijslag doet amper iets aan de kinderarmoede. Voor CD&V en bevoegd minister Jo Vandeurzen was dat nochtans hét ultieme argument voor de nieuwe regeling. En toch blijven ze nu achter het systeem staan. “Ze hebben gewoon de keuze gemaakt voor de middenklasse”, zeggen de armoede-experts.

Tussen communicatie en beleid gaapt soms een brede kloof. In een interview beloofde Vlaams minister Hilde Crevits gisteren kordaat de strijd tegen armoede op te voeren. “Mijn ogen zijn opengegaan als onderwijsminister”, zei ze in De Morgen. Op hetzelfde moment verscheen een vernietigende studie over de aanpak van kinderarmoede in de kinderbijslag.

Volgens de definitieve armoedetoets van acht organisaties doet de nieuwe Vlaamse kinderbijslag (die ingaat vanaf 2019) “onvoldoende” in die strijd tegen kinderarmoede. “De verwachte daling is heel beperkt, zeker in het licht van de doelstelling van de regering om tegen 2020 de kinderarmoede te halveren.”

De regering had zelf aangestuurd op die nieuwe armoedetoets nadat de eerste twee ook al negatief uitvielen. Maar net als de vorige keren werd ook gisteren beslist om er geen rekening mee te houden en toch door te zetten. Dat is vooral pijnlijk voor CD&V. De grootste coalitiepartner N-VA benadrukte vorig jaar al dat “vooral jobs, jobs, jobs” het instrument zijn om kinderarmoede de wereld uit te helpen “en niet de kinderbijslag”. Ook voor Open VLD was de aanpak van de kinderarmoede nooit de grootste prioriteit. Alleen de christendemocraten bleven altijd fors hameren op de kinderarmoede. “We moeten weten of het werkt in de strijd tegen kinderarmoede, anders moeten we ons uiteraard bezinnen binnen de regering”, benadrukte Vandeurzen vorig jaar nog in het parlement.

De armoede-experts oordelen nu unaniem dat dit níét het geval is. “Met deze keuze van de Vlaamse regering zijn geen grote verschuivingen te verwachten in de kinderarmoede”, zegt Wim Van Lancker (UAntwerpen). Ook zijn collega Ive Marx benadrukt dat de nieuwe kinderbijslag “geen grote impact zal hebben op de kinderarmoede”.

De belangrijkste reden daarvoor is het hoge basisbedrag van 160 euro per maand voor ieder kind, terwijl de regering nog forser had kunnen inzetten op de zwakkere groepen. “Daar zit een simpele electorale redenering achter”, zegt Marx. “Als centrumrechtse partijen strijden ze in de regering allemaal om de middenklasse. Logisch dat ze dan landen op een systeem dat vooral voor die groep goed uitkomt. Ook de oppositiepartijen durven daar trouwens niet al te ver in te gaan.”

Druppels op een hete plaat

Heel rouwig zullen ze bij CD&V dan ook niet zijn over de bocht, ook al geven ze bij de partijtop wel aan dat ze eerst “hoger hadden gemikt” in de onderhandelingen. Maar het basisbedrag voor de middenklassegezinnen verminderen om de kinderarmoede tegen te gaan? Dat kreeg niemand meer verkocht.

De partij trok gisteren nog wel een indrukwekkende communicatiecampagne op gang om te bewijzen dat de nieuwe kinderbijslag de armoede wél aanpakt. Zelf wijst bevoegd Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) op de vele sociale toeslagen. “Die gaan absoluut helpen om de armoede terug te dringen en zeker méér dan het vorige systeem.” Vandeurzen krijgt daarbij ook de steun van de Gezinsbond, die de kinderbijslag nu “niet het belangrijkste instrument tegen de kinderarmoede noemt”.

Armoede-expert Wim Van Lancker spreekt dat tegen. “Het zou wél een belangrijk instrument kunnen zijn, maar de regering beslist nu gewoon om het niet te gebruiken”, zegt hij. “De sociale toeslagen zijn druppels op een hete plaat.” Van Lancker verwijst ook naar het regeerakkoord. “Als je het als partij hoog op de agenda zet en je doet er dan niets mee, dan moet je achteraf niet te hoog van de toren blazen.”

Simon Andries

Inhoud ↑

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream