21 augustus 2015

Crevits geeft kunstonderwijs facelift

 

Het eerste jaar notenleer in de muziekschool dat niet langer verplicht is, kunstacademies die meer vrijheid krijgen om hun opleidingen te organiseren. Dat zijn enkele van de hoofdlijnen van de conceptnota Deeltijds Kunstonderwijs (DKO) van onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V), die deze krant kon inkijken.

Haar uitgangspunt is om zoveel mogelijk kinderen naar de muziek- of theaterschool, teken- of dansacademies te sturen. Momenteel volgen er ruim 175.000 leerlingen DKO, van wie ruim 132.000 jongeren. Omgerekend is dat één op de zes leerlingen. De cijfers stijgen al jaren, maar Crevits wil dat aantal verder de hoogte in duwen.

Ze verwijst daarbij naar een onderzoek van de OESO dat het belang van kunstonderwijs in de ontwikkeling van het kind onderstreept. Ook wil de minister de afstand tussen het DKO en de reguliere scholen zo klein mogelijk maken.

Sommige academies passen de principes van Crevits nu al toe. Die 'good practices' wil ze nu verder uitbreiden. De nota werd net voor de zomer goedgekeurd door de Vlaamse regering, nu legt de minister ze voor aan de sector. De onderwijskoepels reageren alvast positief. Tegen september 2018 moet de hervorming helemaal rond zijn.

? FOCUS 17-19

(RW)

Inhoud ↑

Copyright © 2015 De Persgroep Publishing. Alle rechten voorbehouden

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream