4 december 2017

Crevits neemt gas terug

 

Maasmechelen. De Vlaamse regering heeft gisteren de wekelijkse ministerraad in Maasmechelen gehouden. De beslissing om de modernisering te laten ingaan in 2019, is dus daar genomen. Crevits laat haar ambitie voor 2018 varen. “We gaan haar een bloemeke sturen”, zegt Marc Diriks, directeur van de Sint-Martinusscholen in Herk-de-Stad. Zijn collega Yvan Lemmens van THHI in Tessenderlo vindt het dan weer jammer dat hij niet kan starten. “Hoe sneller, hoe liever.”

Crevits besefte eigenlijk al langer dat die hervorming niet haalbaar was tegen 2018, want daar hadden zowel de koepels als vakbonden op gewezen. “De eindtermen zijn onlangs goedgekeurd, die worden uitgewerkt tegen 2019. Als we met de modernisering waren gestart in 2018, dan hadden we wel een structuur, maar nog geen inhoud”, zegt Crevits. “We laten die twee nu samen gaan.”

De vraag om te hervormen ,gaat al een paar legislaturen mee. Pascal Smet (sp.a) heeft aan het einde van de vorige legislatuur de krijtlijnen uitgezet, twee minuten na het akkoord bleek al dat N-VA diezelfde tekst totaal anders las. Deze regering stelde die hervorming bij tot 'modernisering'.

In de eerste graad worden er wat uren herschikt, al is het verschil met nu klein. In het eerste jaar zal je een algemene vorming van 27 uur krijgen, plus 5 uur keuzevakken, net zoals nu. In het tweede jaar gaat het om een basis van 25 uren plus 5 uur keuzevakken en nog eens 2 uur om je te verdiepen of om te herhalen. In de B-stroom (voorbereiding op beroeps) gaat het om 20 uur algemene vakken, vier meer dan nu. Daarnaast komt er nog een opleiding die je voorbereidt om van de B-stroom door te stoten naar de A-stroom.

De grote verandering is eigenlijk voor de tweede en derde graad. De richtingen worden ook ingedeeld in acht domeinen zoals STEM (wetenschappen, technologie, wiskunde) of taal en cultuur. Binnen één domein of thema kan je dan zowel een theoretische als een meer praktische opleiding krijgen. Maar aangezien de modernisering start in het eerste jaar, duurt het nog tot 2024 alvorens die helemaal is uitgevoerd.

Slappe thee

“Die hervorming is maar slappe thee geworden”, vindt Marc Diriks van Sint-Martinusscholen uit Herk-de-Stad. “Maar we zijn toch blij met het uitstel. We zaten met zo'n 18 directeurs samen op een congres en toen we het nieuws vernamen, hebben we toch hoera geroepen. Het M-decreet heeft ons geleerd dat reorganiseren tijd vraagt.”

Voor Yvan Lemmens, directeur van THHI in Tessenderlo mag die hervorming al meteen starten. “Jammer van dat uitstel, want we zijn er klaar voor”, zegt Lemmens. De school gaat ook met het Pius X-college samen zitten, wat ook mogelijkheden biedt om met domeinen te werken. “De vakschool zal geen vakschool meer zijn en het college geen college meer.”

Tom Verheyen, directeur van het Inspiro-college in Houthalen, zit ook in het adviesorgaan van directeurs van het katholiek onderwijs. “Wij zijn blij met het uitstel, want er zijn nu nog te veel onduidelijkheden”, zegt Verheyen.

Duaal leren

Het duaal leren - waarbij leerlingen ook in bedrijven worden opgeleid - zal ook pas in 2019 overal ingevoerd worden. “Volgend jaar bieden we 55 studierichtingen aan. Momenteel zijn er dat 21,” zegt minister Philippe Muyters (N-VA).

Lieven Boeve, de topman van het Katholiek Onderwijs Vlaanderen, is tevreden met het uitstel. “We hebben elke dag van dat extra jaar ook wel nodig”, zegt Boeve. “Want we moeten die eindtermen ook nog uitwerken tot leerplannen. En daarna willen we de start goed voorbereiden.”

Raymonda Verdyck, de grote baas van het GO!-onderwijs, was de eerste die aan de alarmbel trok. “We zijn blij dat we nieuwe inhoud en nieuwe structuur samen kunnen invoeren”, zegt ze.

Zelfs voor oppositiepartij sp.a is dat uitstel niet erg. “Dit is een mooie kans om die hervorming bij te sturen zodat de echte noden worden aangepakt”, vindt Caroline Gennez. Ze wil dat het decreet wordt aangepast.

Liliana CASAGRANDE

Inhoud ↑

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream