13 december 2016

Crevits wil alle kleuters in de klas

 

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) heeft een actieplan kleuterparticipatie gelanceerd: 'Elke dag kleuteronderwijs telt'. Ze wil meer kleuters naar school krijgen. Nochtans is het aantal kleuters dat in Vlaanderen naar school gaat erg hoog. Liefst 98,7 procent van de vijfjarige kleuters was vorig schooljaar ingeschreven. 850 kleuters waren dat niet. De cijfers bleven de jongste jaren min of meer stabiel.

Uit onderzoek blijkt dat de kleuters die niet naar school gaan, deel uitmaken van risicogroepen die in hun latere schoolcarrière minder goede resultaten halen. Kinderen van buiten België of de EU hebben vier keer meer kans om niet ingeschreven te zijn. Door de taalachterstand die daar vaak mee samenhangt, presteren ze minder goed in het lager en het secundair onderwijs.

'Om te vermijden dat kinderen een schoolse achterstand oplopen is het belangrijk dat de allerkleinsten naar de kleuterklas gaan', zegt minister Crevits.

De minister duidt een kleutercoördinator aan die het onderwerp zo hoog mogelijk op de agenda moet plaatsen en die lokaal ondersteuning moet bieden. Daarnaast moeten scholen en middenveldorganisaties zoveel mogelijk informatie delen en start ze een sensibiliseringscampagne voor ouders op.

Inhoud ↑

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream