6 februari 2018

Crevits wil Vlaams-Nederlandse taalraad voor onderwijs

 

Eindhoven. Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) is samen met de hele top van de onderwijswereld in Eindhoven gaan bekijken hoe scholen daar erin slagen om de leesachterstand bij leerlingen weg te werken. “In deze scholen is alles taal, ook wiskunde en geschiedenis”, zegt Crevits, die een Vlaams-Nederlandse taalraad wil opzetten voor de uitwisseling van expertise.

Vlaamse leerlingen scoren ondermaats in begrijpend lezen, zo bleek eind vorig jaar uit het internationaal PIRLS-onderzoek bij kinderen uit het vierde leerjaar. We zijn in tien jaar tijd van de 8ste naar de 32ste plaats gedonderd. In West-Europa lezen alleen kinderen uit Wallonië en Frankrijk slechter. Nederland staat op de 20ste plaats.

Minister Crevits trok naar Nederland om te onderzoeken hoe onze leerlingen zich kunnen verbeteren. Ze bezocht in Eindhoven onder meer een school met veel kinderen die met een sociaal-economische achterstand kampen. “In 't Palet scoorden de leerlingen in 2008 nog zwak op de centrale leestest. Nu zitten ze ver boven het gemiddelde”, zegt Crevits. “Elk vak in die school is taal, ook geschiedenis en wiskunde dus. De stad brengt de laatste jeugdboeken uit de bieb naar de school. De kinderen lezen in kleine groepjes hardop, intussen stellen leerkrachten vragen over de inhoud. De school heeft met het invoeren van de nieuwe leesmethode de ambities veel hoger gelegd. Ouders komen om de drie à vier weken langs om de vooruitgang van hun kind te bespreken. Bovendien zijn in een sociale woonwijk in de buurt een paar appartementen gereserveerd voor wie tien uur per maand vrijwilligerswerk kan doen in de school. De bewoners krijgen daarvoor 100 euro per maand korting op de huur. Ze doen er alles aan om de buurt bij de school te betrekken.”

Is het grote verschil met Nederland niet dat Vlaanderen geen centrale toets heeft waarbij je kan meten hoeveel beter de ene school scoort dan de andere, of hoe sterk een school erop vooruitgaat? “Dat klopt niet helemaal, want wij hebben ook een toets aan het einde van het basisonderwijs waaruit scholen zeer veel kunnen afleiden”, aldus Crevits.

In Nederland kijken ze trouwens ook op naar het Vlaamse onderwijssysteem. “Op andere vlakken scoren wij veel beter dan Nederland. We kunnen van elkaar leren. Daarom zou ik graag een Vlaams-Nederlandse taalraad opzetten”, aldus de minister.

Liliana CASAGRANDE

Inhoud ↑

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream