15 oktober 2007

De beste energiebespaarders

 

Vijftien Vlaamse gemeenten gaan opvallend bewust met energie om. Zo opmerkelijk zelfs, dat Vlaams minister van Energie, Hilde Crevits, de top drie per provincie tot Energieambassadeurs van Vlaanderen kroont.

Minister Crevits bekroont 15 gemeenten tot Energieambassadeurs van Vlaanderen

Vanaf vandaag mogen Boom, Rumst, Wommelgem, Bilzen, Borgloon, Peer, Gent, Beveren, Sint-Niklaas, Zoutleeuw, Lubbeek, Rotselaar, De Panne, Kortrijk en Lo-Reninge zich de Energieambassadeurs van Vlaanderen en van hun provincie noemen.

Op een aantal energiebewuste parameters - opgesteld door het Vlaams Energieagentschap en Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V) - scoorden zij beter dan de andere gemeenten in hun provincie. Zo geven zij hun inwoners extra premies bij goede isolatiewerken en werken zij constructief mee aan de nieuwe regelgevingen omtrent energie.

Crevits (CD&V) stelt vast dat zich onder de vijftien ambassadeurs zowel grote steden als kleinere gemeenten bevinden. 'Hét bewijs dat het aantal inwoners geen rol speelt: het is de mentaliteit in het gemeente- of stadhuis die van tel is. Dat ook de kleintjes mee op deze trein springen, is ontzettend belangrijk.'

Toch is er volgens Crevits nog een lange weg te gaan. 'Maar we moeten natuurlijk ergens beginnen en we willen deze studie jaar na jaar opvolgen. Burgers verplichtingen opleggen kan iedereen. Met een positief verhaal en engagement voor de dag komen, is veel moeilijker.' 'Deze ambassadeurs gaan creatief met de energie-uitdagingen om. Ik hoop dat deze uitreiking een carrousel van dialoog en tips op gang trekt binnen de provincies.'


 

Helena Wilmet

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream