13 mei 2014

De Lijn start revisie 20 Kusttrams

 

De Lijn laat 20 van de 48 Kusttrams reviseren. Het gaat om een investering van 6,4 miljoen euro. De Brugse vestiging van Bombardier Transportation zal de revisie uitvoeren.Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits wil hiermee de beschikbaarheid van de huidige Kusttram voor de reiziger verzekeren tot de komst van nieuwe voertuigen.

 

Overbrugging tot levering nieuwe Kusttrams in 2018

In februari van dit jaar zette de Raad van Bestuur van De Lijn het licht op groen voor de aankoopprocedure van 146 nieuwe trams, waaronder 62 Kusttrams. Dat is de grootste trambestelling ooit in de geschiedenis van De Lijn. Als de procedure vlot verloopt, zullen de eerste nieuwe Kusttrams vanaf 2018 in het straatbeeld verschijnen. Om de inzetbaarheid ondertussen te blijven garanderen, is een beperkte structurele revisie de Kusttrams nodig. Nu gaat het om 20 voertuigen, dat aantal kan later nog uitgebreid worden. De revisie gaat om onder meer de buitenkant, de deuren en een aantal technische onderdelen. Het interieur werd eerder al onder handen genomen. De Kusttrams van De Lijn zijn gemiddeld 30 jaar oud.

 

Drie jaar werkgelegenheid

De Brugse vestiging van Bombardier Transportation zal de revisie uitvoeren. Daar werden de Kusttrams ook gebouwd, gerenoveerd en onderhouden. Het contract biedt drie jaar werkgelegenheid aan een volledig team van revisie-experts.

 

Nieuwe Kusttram: 62 trams

Voor de Kusttram zullen 62 nieuwe trams instromen. De aankoopprocedure is hiervoor opgestart. 57 trams zorgen voor de volledige vervanging van de huidige 48 Kusttrams en maken een verhoging van de frequentie mogelijk. Daarnaast zijn er 5 trams voorzien voor de mogelijke verlenging van de tramlijn naar Veurne. De voorziene nieuwe Kusttrams zijn 32 meter en hebben een breedte van 2,4 meter om in te spelen op de specifieke omgevingsfactoren (veel toeristisch verkeer met bagage). De capaciteit bedraagt minimum 280 reizigers. In 2022 zullen alle huidige Kusttrams vervangen zijn.

 

Comfort en Toegankelijkheid

Met de nieuwe Kusttrams wil De Lijn de toekomst verzekeren, de toegankelijkheid en het comfort verhogen. De nieuwe tramvoertuigen zijn lagevloertrams en zullen voldoen aan de huidige comforteisen van de reizigers. De toegang is bereikbaar zonder treden. Op de nieuwe voertuigen wordt reizigersinformatie en auditieve en visuele halteaankondiging voorzien.

 

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits : “Met deze gerichte investering van 6,4 miljoen euro verzekeren we de beschikbaarheid van de huidige Kusttrams voor de reiziger tot de komst van nieuwe voertuigen. Die nieuwe voertuigen zullen vanaf 2018 instromen en verhogen de capaciteit, het comfort en de toegankelijkheid voor de gebruikers van het openbaar vervoer aan de kust. Het gaat om een geplande toekomstgerichte investering van ruim 133 miljoen euro.”

 

Persinfo:

Katrien Rosseel

Woordvoerder Vlaams minister Hilde Crevits

persdienst.kabinetcrevits@vlaanderen.be

 

 

 

Categorie: 
 

Volg mij ook via

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream

twitter