29 februari 2016

'De Lijn weert kinderen van vluchtelingen'

 

Schoolgaande asielzoekers uit opvangcentra mogen niet in groep op de bus stappen. De Lijn geeft toe dat het aan centra vraagt om de scholieren over meerdere bussen te spreiden. 'Onmogelijk, want er komt niet elk uur een bus langs', stelt Katholiek Onderwijs Vlaanderen.

"De Lijn ziet het niet zitten dat elke ochtend en elke avond na schooltijd een groep jongeren uit een opvangcentrum dezelfde bus neemt." Katholiek Onderwijs Vlaanderen spreekt van een schrijnende situatie. Volgens topman Lieven Boeve gaat het niet om een geïsoleerd geval. Op meerdere plekken in Vlaanderen mogen kinderen uit opvangcentra niet in groep naar hun middelbare school vertrekken.

"Onze scholen krijgen geen medewerking van De Lijn", zegt Boeve, die benadrukt dat het om een noodkreet gaat, aan deze krant. "Of dat bewust beleid is, laat ik in het midden. Maar De Lijn, nota bene een openbare vervoersmaatschappij, moet hier tegen optreden. We kunnen dit niet toestaan."

Bij De Lijn valt te horen dat er inderdaad wordt gevraagd om niet in groep op de bus te stappen. Volgens woordvoerder Tom Van de Vreken is er geen sprake van een structureel probleem en is de capaciteit afgestemd op de normale vraag. "Als de vraag plots toeneemt, bijvoorbeeld door de komst van een opvangcentrum, dan proberen wij met de centra af te spreken dat zij niet met te grote groepen op de bus stappen."

Maar de onderwijskoepel geeft aan dat het onmogelijk is om een groep van dertig schoolgaande asielzoekers over meerdere bussen te spreiden. "Wij hebben meldingen gekregen van scholen aan de kust, uit Oost-Vlaanderen en Limburg", stelt Ann Devos, coördinator onthaalonderwijs. "Het gaat hier om kinderen die zijn ondergebracht in kazernes. Daar komt niet elk uur een bus langs. Drie scholen hebben geprobeerd om met De Lijn tot een vergelijk te komen, maar dat bleek onmogelijk. Zij wilden of konden geen extra inspanningen leveren."

Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) meldt dat ze eventuele problemen wil aankaarten bij haar collega, Vlaams minister van Mobiliteit, Ben Weyts (N-VA). Zijn kabinet wilde gisteren niet reageren.

REMY AMKREUTZ

Inhoud ↑

Copyright © 2015 De Persgroep Publishing. Alle rechten voorbehouden

Categorie: 
 

Volg mij ook via

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream

twitter