23 november 2015

De radicalisering van een straatjochie

 

De veiligheidsdiensten waren al maanden op zoek naar Bilal Hadfi, toen de Brusselaar (20) zich opblies aan het Stade de France. De jongste geïdentificeerde zelfmoordterrorist in Parijs vertrok in februari naar Syrië. Volgens familieleden radicaliseerde hij in enkele maanden.

BRUSSEL. Grote auto’s, stapels bankbiljetten. Op andere foto’s die hij postte, poseert Bilal Hadfi met zijn vrienden uit de wijk Versailles, als waren ze Amerikaanse rappers.

Op Facebook noemt hij zich ‘Billy du hood’, ofwel Billy van de straat. De stoere commentaren die zijn vrienden onder de foto’s schrijven, staan vol afkortingen en spelfouten. Kortom, de intussen verwijderde Facebookpagina van Bilal Hadfi is er een zoals die van veel tieners.

Volgens onze informatie wijst niets erop dat de jongen uit Neder-Over-Heembeek in 2012 en 2013 veel bezig is met zijn geloof, en al helemaal niet met de radicale islam. Hij speelt liever videospelletjes en voetbal.

Bilal Hadfi is geboren in 1995. Hij heeft de Franse nationaliteit, maar zijn familie woont al jaren in Brussel in een sociaal appartement in de woonblokken aan de Versailles­laan. De wijk is bekend voor haar hoge werkloosheid en kleine criminaliteit.

Bilal heeft twee oudere broers en een zus. Als hij acht jaar is, sterft zijn vader aan een slepende ziekte. Moeder Fatima heeft het niet gemakkelijk met de opvoeding van haar vier kinderen.

In 2013 stuurt ze Bilal naar een school in Diest, omdat ze hem wil weghalen uit de grootstad. Hij volgt er informatica en zit een tijdje op internaat, omdat hij van Neder-Over-Heembeek moet komen. Maar omdat hij er niet kan aarden, pendelt hij nadien met de trein.

Hij krijgt een C-attest, deels omdat hij zo vaak afwezig is. Op zijn Facebookpagina staan foto’s uit die periode waarin hij in een rode zwem­short poseert in het provinciaal domein de Halve Maan waar vorige zomer vaak moeilijkheden waren met Franstalige relschoppers. Het is niet duidelijk of Bilal Hadfi bij die relletjes betrokken was. Het parket geeft geen informatie over zijn gerechtelijk verleden.

Na zijn jaar in Diest keert hij terug naar Brussel waar hij elektriciteit volgt op het Instituut Anneessens Funck, een school aan het Groot ­Eiland waar hij elke dag met de ­metro naartoe gaat. Halverwege dat jaar geeft hij er de brui aan. Op 15 februari vertrekt de dan 19-jarige jongen naar Syrië.

’Tegen mij zei hij dat hij het graf van zijn vader in Marokko ging bezoeken’, zegt zijn moeder, die voor de aanslagen een interview gaf aanLa Libre Belgique. Ze had geen vermoedens van zijn vertrek, maar merkte wel een gedragsverandering. ‘Hij stopte met sigaretten, met wiet, ongeveer een maand eerder’, zegt ze. ‘Hij vroeg vergeving aan ­Allah. Ik vond het vooral positief dat hij stopte met alcohol en joints.’

Sara Stacino, een lerares die twee jaar geleden aan Bilal les gaf maar inmiddels op een andere school werkt, verklaarde op de VRT dat hij op korte tijd geradicaliseerd is. Tijdens klasgesprekken na de aanslag opCharlie Hebdo noemde hij het terecht wat er gebeurd was ‘omdat het magazine zijn godsdienst beledigd had’.

Stacino signaleerde zijn gedrag aan de klassenraad en bracht de directie op de hoogte. Toch nam de school volgens haar aanvankelijk een afwachtende houding aan. Pas toen duidelijk werd dat hij, kort nadien, naar Syrië was vertrokken. werd zijn dossier doorgespeeld aan een hoger niveau.

Als we bij de school aankloppen voor meer informatie, verwijst de directie door naar de Brusselse schepen van Onderwijs, Faouzia Hariche (PS), en naar burgemeester Yvan Mayeur (PS). Maar daar wordt niet gecommuniceerd ‘omdat het onderzoek loopt’. We vangen wel op ‘dat de school correct gehandeld heeft’ in dit dossier. Verder heerst er een spreekverbod.

De school kreeg twee keer een negatieve doorlichting van de Vlaamse onderwijsinspectie. Het is een oud gebouw, met gebrekkige en krappe infrastructuur. Er ligt nu een herstelplan voor.

De Vlaamse minister van Onderwijs, Hilde Crevits (CD&V), was van plan vrijdag een discreet bezoek te brengen aan de school. Maar het plan lekte uit in de pers en werd afgeblazen.

Bilals vrienden uit de Ver­sailleswijk - de jongens die zich Versailles Locos noemen - zeggen dat ze niet hebben geweten dat hij naar Syrië wilde vertrekken. ‘Bilal heeft er nooit iets over gezegd. Geen woord’, zegt een van zijn vrienden die niet met zijn naam in de krant wil.

Werd hij geronseld? Hoe kwam het dat hij vertrok? De jongens denken dat hij op YouTube radicale filmpjes bekeek. ‘Wij praatten niet over religie’, zegt een andere vriend die woensdagnamiddag aan de blokken rondhangt. We voetbalden wat of luisterden naar muziek.’

Welke muziek? ‘Charles Aznavour natuurlijk’, klinkt het cynisch. ‘Adèle, rap. Vanalles. En maak nu dat je wegkomt. Wij hebben niets te zeggen tegen journalisten. Voor ons is dit ook hard. We zijn een vriend verloren.’

De moeder van Bilal verhuist kort na het vertrek van haar zoon. Ze heeft geprobeerd contact te houden met haar zoon in Syrië, maar verwittigt de politie niet.

Vanuit Syrië post ‘Billy du hood’ ­foto’s van kalasjnikovs. Zijn ­oorlogsnaam is Abu Moudjahid Al-Belgiki of Bilal Al Mouhajir. Op één beeld is te zien hoe hij in short en bloot bovenlijf een geweer vasthoudt. Naast hem staat een kleine jongen. ‘Hahaha, ta cru quoi petit, on joue dans la cours des grands’, luidt het bijschrift.

Op 23 juni post hij een artikel over een zware explosie in een pretpark in Taiwan. ‘Haha al hamdoullah’ wat dank aan God betekent.

Wanneer Bilal Hadfi naar Europa is teruggekeerd, is niet duidelijk. Volgens Sieghild Lacoere, woordvoerster van minister van Justitie, Koen Geens (CD&V), bestonden er al enige tijd vermoedens dat Hadfi zich terug in de Schengenzone bevond. Eind augustus werd er een internationaal aanhoudingsbevel tegen hem uitgevaardigd, maar hij kon onder de radar blijven tot hij vrijdag geïdentificeerd werd in Parijs.

Of hij nog contact had met zijn vrienden in België, is niet duidelijk. Deze week werden zes huiszoekingen uitgevoerd bij vrienden en familieleden van Hadfi, onder wie het meisje met wie hij op school een relatie had. Acht mensen werden opgepakt. De huiszoekingen zouden deel uitmaken van een gerechtelijk onderzoek dat opgestart werd begin 2015, nadat Bilal Hadfi naar Syrië was vertrokken.

Ook zijn broer werd opgepakt, maar weer vrijgelaten. ‘Uit niets kan men opmaken dat hij weet had van de voornemens van zijn broer’, zegt Aurélie Jonckers, de advocaat van de familie Hadfi. ‘Mijn cliënt is, net als zijn familie, geschokt door wat Bilal heeft aangericht.’

Eline Bergmans

Copyright © 2015 Corelio. Alle rechten voorbehouden

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream