7 november 2013

De Wever nijdig om soloslim van Peeters

 

SFEER IN VLAAMSE REGERING COMPLEET VERZIEKT DOOR ANTWERPS FILEPLAN

Minister-president Kris Peeters en Antwerps burgemeester Bart De Wever stelden gisteren schouder aan schouder 33 maatregelen voor om de Antwerpse files aan te pakken in afwachting van een doorbraak rond de Oosterweelverbinding. De Wever zei "heel blij" te zijn met de maatregelen, maar achteraf bleek dat hij pas in extremis werd geïnformeerd over de communicatie van Peeters. En dat kon de burgemeester maar matig appreciëren.

Het leek wel een staaltje paniekvoetbal, gisteren in de Vlaamse regering. Nu stilaan duidelijk wordt dat een beslissing over het exacte tracé van de beruchte Oosterweelverbinding in Antwerpen nog minstens tot eind januari op zich zal laten wachten, staken de top van de Vlaamse regering en het stadsbestuur van Antwerpen de koppen gisteren bij elkaar om na te gaan wat ze wél op korte termijn kunnen doen om de mobiliteitsknoop rond de grootste stad van Vlaanderen te ontwarren. Namen deel aan het topoverleg: minister-president Kris Peeters (CD&V), minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V) en minister van Ruimtelijke Ordening Philippe Muyters (N-VA) voor de Vlaamse regering en burgemeester Bart De Wever (N-VA), schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) en havenschepen Marc Van Peel (CD&V). De derde Vlaamse coalitiepartner sp.a was niet uitgenodigd, net zo min overigens als de piepkleine Antwerpse coalitiepartner Open Vld.

 

Lang gezicht

 

Groot was de verbazing van de burgemeester van Antwerpen toen hij na het overleg vernam dat minister-president Kris Peeters een persconferentie had belegd om de 33 snelle, eenvoudige maatregelen wereldkundig te maken. Volgens bronnen op het Schoon Verdiep van het Antwerps stadhuis was De Wever niet alleen niet op de hoogte van de persconferentie, de inhoud was ook niet op voorhand doorgesproken. De Wever voelde zich naar verluidt koud gepakt door de communicatiestrategie van de minister-president die wilde uitpakken met een rist maatregelen om aan te tonen dat de Vlaamse regering vooral niet stilzit.Het verklaart waarom Peeters en De Wever gisteren met een lang gezicht de maatregelen voorstelden. Bart De Wever verklaarde weliswaar voor de camera's dat hij "heel blij" was met de initiatieven van de Vlaamse regering om de mobiliteit in zijn stad te verbeteren. "Het zijn maatregelen die echt wel soelaas kunnen bieden op een aantal pijnpunten", zei de burgemeester. Toch kon hij zijn irritatie over de gang van zaken niet verbergen. Zo liet hij niet na te benadrukken dat hij hoopte dat er ook structurele maatregelen zouden komen. In het Vlaams Parlement zei De Wever later smalend dat het ging om "33 maatregelen die evengoed in een persmededeling hadden kunnen passen".

 

Beetje schilderen

 

Irritatie was er ook in het Vlaams Parlement, waar uitgerekend op dat ogenblik vragen aan Kris Peeters over Oosterweel op de aganda stonden. De oppositie, maar ook regeringspartij sp.a, toonden zich verbolgen over het feit dat Peeters communiceerde over de aanpak van de files terwijl hij eigenlijk tekst en uitleg moest geven in het Parlement. Ook inhoudelijk werden de maatregelen afgebrand. Volgens Annick De Ridder (Open Vld) zijn de maatregelen too little, too late. Ze had het smalend over het "verfpottenakkoord" omdat veel van de maatregelen niet verder gaan dan het herschilderen van wegmarkeringen. "Dit is niet meer dan een aspirientje voor een doodzieke patiënt", zei De Ridder. Open Vld-fractieleider Bart Tommelein had het over "verkiezingspropaganda" van Peeters.Opvallend is dat ook regeringspartij sp.a hevig tekeerging. "Mobiliteit is onze bevoegdheid niet en we maken geen deel meer uit van de Antwerpse coalitie, maar het was wel fijn geweest dat we als partner in de Vlaamse regering van iets hadden geweten", zegt mobiliteitsspecialist Steve D'Hulster (sp.a) gepikeerd. "We vragen hier al jaren naar. Het is goed dat deze maatregelen er komen, maar hiermee ga je de verkeersknoop rond Antwerpen niet oplossen. Bovendien is het jammer dat het niet vroeger gebeurde: het gaat tenslotte soms maar om de belijning op kruispunten." De sfeer in de Vlaamse regering is met andere woorden niet opperbest.

 

 © Het Laatste Nieuws

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream