15 november 2017

Directeurs, leerkrachten, starters: iedereen wil een deel van de koek

 

De Vlaamse regering heeft 108 miljoen euro extra per jaar veil voor het onderwijs. Een groot deel van dat geld gaat naar een loonsverhoging voor de 200.000 mensen die in de sector werken. De onderhandelingen over wie welk deel van de koek krijgt, gingen gisteren officieel van start.

In de privésector was er al een tijdje een akkoord over meer loon. En dus willen de onderwijsvakbonden evenveel boter bij de vis. De onderhandelingen over een nieuwe cao werden gisteren op gang ­getrokken. Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) legde meteen al haar kaarten op tafel. De Vlaamse regering - en vooral de vólgende regering - trekt in totaal 108 miljoen euro uit om de onderhandelingen te smeren. Vanaf volgend schooljaar gaat het om 10 miljoen euro, in 2019 is dat al 30 miljoen en vanaf 2020 zit er in de envelop op kruissnelheid dus meer dan 100 miljoen.

Hoe het geld moet worden verdeeld, daarover wordt de komende weken dus gediscussieerd. De christelijke, socialistische en liberale onderwijsbonden vinden dat alles naar loonsverhoging moet gaan. Het ­beroep van leraar aantrek­kelijker maken - een vraag die al jaren leeft - kan maar ­wanneer ook de verloning ­aantrekkelijker wordt, benadrukten de bonden vandaag. “Pas wanneer er een correcte en aantrekkelijke verloning ­tegenover het lerarenberoep staat, zal de eerste stap naar een broodnodige her­waardering en een hoger ­maatschappelijk aanzien ervan kunnen gezet worden”, klinkt het.

Indien de 108 miljoen euro volledig naar meer loon gaat, zouden 200.000 mensen 1,1 procent meer krijgen. De bonden wijzen erop dat de laatste lineaire loonsverhoging al van 2003 dateert en het dus hoog tijd is voor een nieuwe.

Maar ook de onderwijs­koepels en Crevits zelf willen een deel van de koek. Het ­katholieke onderwijs en GO! willen dat er meer inspanningen worden geleverd voor de schooldirecties. Dat betekent niet alleen meer loon naar werken voor ­directeurs, maar ook een betere ­administratieve omkadering van de directies.

En Hilde Crevits vraagt extra aandacht voor startende ­leraren. Velen haken na enkele jaren immers al af. Hen beter verlonen, maar ook beter ­omkaderen en meer werk­zekerheid bieden, moet daar een mouw aan passen. En dat kost extra geld natuurlijk. Ook de vakbonden zijn hierom ­bekommerd, maar vinden dat de CD&V-minister daarvoor maar elders geld moet zoeken.

De toon is dus gezet. Het ­(onderhandelings)spel kan ­beginnen.

Farid El Mabrouk

Inhoud ↑

Categorie: 
 

Volg mij ook via

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream

twitter