9 november 2007

Dirk en Marc: (be)sturende broers

 

Na Marc Casteleyn uit Torhout nu ook broer Dirk uit Zwevezele chauffeur voor minister Hilde Crevits

De broers Dirk en Marc Casteleyn helpen op hun manier het Vlaamse land besturen. Al is ‘sturen’ eigenlijk een beter woord, want na Marc uit Torhout is nu ook Dirk uit Zwevezele chauffeur op het kabinet van Vlaams minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur Hilde Crevits geworden. Of hoe streekgenoten samen Vlaanderen doorkruisen, want zoals bekend woont de minister in Torhout.

Het kabinet telt nu drie chauffeurs: de ervaren Tuur Hendrickx uit Putte nabij Mechelen, Marc Casteleyn uit Torhout en zijn broer Dirk Casteleyn uit Zwevezele. Dirk is oorspronkelijk uit Torhout afkomstig, waar vader Georges Casteleyn (72) en moeder Palmyre Dieryckx (74) al vele jaren in de Sneppestraat 28 wonen.

 

Kokkin naar de winkels voeren

Dirk Casteleyn (44) woont in de Vrijgeweidstraat 3 in Zwevezele, niet ver van de grens met Lichtervelde. Hij is getrouwd met Christelle Devos (42). Ze hebben drie kinderen: Celien (15), Eva (13) en Wout (7). Dirk is sergeant bij de brandweer van Zwevezele, die een bijpost van Wingene is. Eerst was hij brandweerman in Torhout (vanaf 1986), maar in 1992 is hij naar Zwevezele verhuisd.

Marc Casteleyn (40) woont met zijn vrouw Wendy Demuydt (35) en hun drie zonen Yoni (13), Tiemen (11) en Egon (9) in de Industrielaan 45 in Torhout. Hij behoort als eerste sergeant en ambulancier tot het Torhoutse brandweerkorps. Vader Georges – gepensioneerde stadswerkman – is ook jarenlang in de plaatselijke brandweer actief geweest. De twee broers van Marc en Dirk zijn trouwens eveneens brandweerman.: Paul in Hooglede en Geert in Beveren-Waas, waar hij beroepskracht is.

Tuur Hendrickx is al ongeveer dertig jaar als chauffeur aan het kabinet verbonden. Hij vervoert momenteel de uit Torhout afkomstige kabinetschef Kurt Deketelaere. Marc Casteleyn, die sinds halfweg juli in dienst is, is de vaste chauffeur van Hilde Crevits zelf. Dirk, die nog maar pas begonnen is, vervangt zijn broer Marc af en toe, zodat die ook eens vrij kan nemen. Voorts is Dirk vooral chauffeur in Brussel: om dossiers naar andere kabinetten te brengen, allerlei boodschappen te doen en de kokkin van het kabinet – Monique Walraevens uit Dilbeek – naar de winkels te voeren met het oog op haar inkopen voor de keuken.

"Als er nog tijd overblijft, steek ik hier en daar een handje toe", zegt Dirk. "De vaatwasmachine vullen of leegmaken bijvoorbeeld, de vergaderzaal klaarzetten en noem maar op. Ik heb altijd wel iets om handen. Mijn broer Marc als chauffeur van de minister vervangen, vind ik het prettigst."

Marc heeft tot 1991 als onderhoudsmecanicien in Flandria-Superia in Zedelgem gewerkt en daarna korte tijd bij de betoncentrale van Charles Hollevoet in Torhout. Sinds september 1992 is hij cipier in de Brugse gevangenis: penitentiair beambte. Hij is kwartier-overste in de afdeling van de beklaagden en kort-gestraften. Als chauffeur van de Torhoutse minister is hij vanuit het Ministerie van Justitie gedetacheerd, wat betekent dat hij, mocht Hilde Crevits op een gegeven moment geen minister meer zijn, probleemloos naar zijn werk in de gevangenis kan terugkeren.

Dirk heeft van 1979 tot 1992 in de vroegere Torhoutse meubelfabriek Verschaeve gewerkt. Daarna is hij, net als Marc, cipier in de Brugse gevangenis geworden: tot 2001. In dat jaar is hij als operationeel medewerker bij de Civiele Bescherming in dienst getreden, waar hij nu al zes jaar actief is. Ook hij wordt als chauffeur gedetacheerd: vanuit het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Hij kan later dus eveneens naar zijn vroegere werk terugkeren.

 

In principe om 5 uur opstaan

Marc wist dat de plaats van derde chauffeur van het kabinet vacant was en sprak er zijn broer over aan op het verjaardagsfeestje van diens vrouw Christelle begin oktober. „Ik moest geen twee keer nadenken om mijn kans te wagen”, verzekert Dirk. „Toen ik een week later te horen kreeg dat ik de job effectief had, heb ik een gat in de lucht gesprongen. We vinden het een eer om dit werk te mogen doen. En dan nog voor een minister uit onze eigen regio.!”

Marc en Dirk, die elk over een eigen ministerieel voertuig beschikken – voorlopig respectievelijk een Volvo en een Ford Mondeo – staan in principe ’s morgens om 5 uur op. „Als je om 5.45 uur vanuit Torhout naar Brussel vertrekt, kun je de files meestal vermijden”, legt Marc uit. „Al ben je zelfs zó vroeg niet helemaal zeker dat je niet zult moeten aanschuiven. Soms beslist Hilde Crevits om wat later te vertrekken en dan kun je niet om de files heen. Voor haar is dat meestal geen probleem, want ze kan in de auto werken. Als chauffeur ligt dat anders. Het went om in de file te staan, maar het blijft al bij al lastig. Je moet constant attent zijn. Let wel: ik klaag niet, hoor. Dit maakt deel uit van mijn job. Het verkeer in Brussel zelf is dan weer agressief. Je moet ogen op je rug hebben.”

Dirk is van plan om zijn GPS in de auto zo weinig mogelijk te gebruiken. „Ik wil op eigen houtje vlot mijn weg in Brussel kunnen vinden”, zegt hij. „Ik wil de straten van de hoofdstad leren kennen als mijn broekzak. Neem het van me aan: dit is zalig werken. De dagen vliegen voorbij.!”

Johan Sabbe

 

 

De broers Dirk (links) en Marc Casteleyn bij de auto waarin ze Vlaams minister Hilde Crevits rondvoeren. „We vinden het een eer om dit werk te mogen doen”, zeggen ze. „En dan nog voor een minister uit onze eigen regio.!”

© foto Johan Sabbe 

"

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream