3 februari 2017

Dynamo doet leerlingen Sint- Lutgardisinstituut dansen

 

Ootende. Het Sint-Lutgardisinstituut is een van de 199 scholen die van minister Crevits een subsidie krijgen om een creatief cultuurproject te realiseren. Daaraan neemt een 40-tal leerlingen uit de OKAN-klassen deel.

Onder de noemer ‘Dynamo’ trekt Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits 287.000 euro uit voor projecten die scholen kunnen indienen via Cultuurkuur.be, het online platform voor cultuureducatie. Het dossier dat het Sint-Lutgardisinstituut instuurde werd door de jury goedgekeurd en is goed voor een subsidie van 1.500 euro. Het omvat 15 sessies rond dans, met leerlingen uit de OKAN-klassen. OKAN staat voor ‘onthaalklas voor anderstalige nieuwkomers’. Het project wordt tussen februari en juni uitgewerkt in samenwerking met de vzw Passerelle en cultuurcentrum De Grote Post.

“We hebben eerst alle leerlingen uit de betrokken klassen laten proeven van wat het project concreet inhield en nu wordt er verder gerepeteerd met de jongens en meisjes die zich definitief geëngageerd hebben”, verduidelijkt pedagogisch directeur Rita Struys. “De andere leerlingen krijgen een alternatief kunstproject aangeboden. Daarbij worden onder meer poppen in papier maché gemaakt en maskers voor het schooltoneel.”

Het project vormt een brug tussen onderwijs, cultuur en integratie. Op een creatieve, niet-schoolse manier worden de leerlingen ondergedompeld in een taalbad; een opstap voor de anderstalige scholieren om aan te sluiten bij het bestaande schoolaanbod. Pol Coussement, professioneel choreograaf bij de vzw Passerelle, leidt de danssessies. “Ik verzorgde in De Grote Post al enkele keren een workshop dans voor kinderen en de medewerkers daar legden het contact met de school. Een van hun doelstellingen is kinderen nu al te laten proeven van cultuur, zodat ze de smaak te pakken krijgen en daar later ook van genieten. In die zin zal het een ongelooflijke ervaring voor de deelnemende leerlingen zijn wanneer we straks een week lang in het cultuurcentrum gaan repeteren en er een toonmoment houden voor hun ouders en vrienden. Een cultuurtempel binnenstappen én er ook nog iets mogen doen, is voor de gastjes van die leeftijd iets fantastisch”, aldus de choreograaf.

Ook Freinetschool De Zonnebloem deelt in de subsidiekoek, maar hun eerste idee voor een projectthema de verhuizing van de huidige locatie in de Ieperstraat naar het gebouw van de vroegere Showbizzschool, wat verderop diende opgeborgen te worden wegens het uitstellen van de verhuisplannen. “Nu gaan we eerst opnieuw brainstormen, maar we hopen zo snel mogelijk ook met ons cultuurproject te kunnen starten”, aldus de directie. (Rio)

Inhoud ↑

 

Categorie: 
 

Volg mij ook via

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream

twitter